Argeș. 24 mai 2017. Centenarul Dinu Lipatti aduce festivalului-concurs ce-i poartă numele o nouă denumire: Premiile Muzicale Dinu Lipatti. Tineri muzicieni din toată țara vor fi evaluați – la această a cincea ediție a concursului – de nume de referință ale muzicii clasice românești și internaționale. Concursul are loc pe 25 mai 2017, în centre culturale din Pitești, iar Gala Laureaților, pe 26 mai, la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca.
După recitalul premianților, va avea loc lansarea cărții „Viața pianistului Dinu Lipatti, povestită de mama sa” și a medaliei memoriale imprimate de Muzeul Județean Argeș cu prilejul Centenarului Lipatti. Colecționarii amatori care doresc să-și completeze colecțiile personale cu aceasta medalie o pot face la numărul de telefon 0248.212.561.
Premiile Muzicale „Dinu Lipatti” au ajuns la cea de-a cincea ediție și se desfăşoară în cadrul proiectului “Muzeul Județean Argeș – Moştenire culturală, istorie şi continuitate”. Proiectul se află în faza de sustenabilitate și este susținut financiar de Consiliul Județean Argeș. Ediția din acest an a Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” aduce în prim plan personalitatea genialului pianist, a cărei meteorică și intensă existență a inspirat generații întregi de artiști. La această ediție se va acorda Trofeul „Dinu Lipatti” acelor concurenți care vor aborda compozițiile sale (cunoscute prin gradul mare de dificultate), precum și concurenților care se vor remarca prin virtuozitate în interpretarea unor lucrări din discografia marelui pianist român. Premiile Muzicale „Dinu Lipatti” sunt strucurate pe trei secţiuni (Pian, Vioară, Canto clasic) şi readuc în atenția publicului larg şi a tinerei generaţii atât valorile artistice ale unei opere de excepţie, cât şi detalii specifice privind compoziţia şi personalitatea marcantă a muzicianului român. Concurenţii sunt elevi ai școlilor de artă, ai liceelor de muzică şi studenţi ai universităţilor de profil din România. În acest an, prin bunăvoința Editurii Muzicale GrafoArt, toți concurenții vor primi vouchere pentru achiziția de partituri. Juriul este alcătuit din personalități ale universului muzical românesc și internațional. Ca element de noutate, în acest an juriul va avea un președinte, în persoana prof. Margarita Vujovic – Muzička Škola „Petar Krančević” din Sremska Mitrovica (Serbia), membră în Juriul Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală “Orpheus”, membră a juriului “International Music Competition”, unul dintre cele mai cunoscute și valoroase concursuri de muzică clasică din Europa și din lume. Ocupanții locurilor I vor primi trofee și diplome, iar ceilalți premianți, diplome și plachete. Câștigătorii vor susține recitaluri la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca.