Argeș. 31 mai 2017. La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv, conform rezultatelor studiilor în domeniu. Pentru a marca ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Argeş a derulat o serie de activități de informare în școli, potrivit comunicatului de presă transmis.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin instituţiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun, având ca temă Tutunul, o ameninţare globala in calea dezvoltării. ”Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Argeş, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă”, potrivit sursei citate. Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, specialiştii CPECA Argeş au derulat activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, în parteneriat cu I.S.J. Argeş la Şcoala G. Traian, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”, Colegiul Ecologic, Grădiniţa „Altina”, Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu” şi Liceul Teoretic „Ion Barbu” din Mun. Piteşti, activităţi realizate cu participarea directă a elevilor şi cadrelor didactice din Mun. Piteşti.

Prevalenţa fumătorilor în România este de 27%

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv, conform rezultatelor studiilor în domeniu. Estimarea este că, până în anul 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE). Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat. Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC). De asemenea, specialiştii CPECA Argeş atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.

LEAVE A REPLY