București. 7 iunie 2017. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă şi 47 de abţineri, proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar. Ministrul Finanțelor Viorel Ștefan, dar mai ales premierul Sorin Grindeanu au lipsit de la votul din Parlament, fapt care a adus critici inclusiv din partea președintelui PSD Liviu Dragnea. Deși era în clădirea Casei Poporului, Grindeanu a preferat să meargă la o dezbatere organizată de grupul Intact.
Actul va intra în vigoare după ce va fi promulgat și de președintele Klaus Iohannis. USR a anunţat, marţi, că va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării și nu este exclus ca PNL și PMP să se ralieze demersului.
“Legea este în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56 la sută, pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi de 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100 la sută, ajungând şi la 300 la sută, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022” a declarat ministrul Muncii Lia Vasilescu.

Ministrul a dat o replică şi reprezentanţior opoziţiei, care au criticat faptul că salariile demnitarilor vor creşte, odată cu aplicarea legii. Vasilescu a explicat că, de fapt, salariile “de la vârf” scad.

România nu va mai fi o țară atractivă pentru costurile foarte mici cu forța de muncă, va fi o țară atractivă pentru forța de muncă profesionalizată

– Liviu Dragnea, președintele PSD

„Dincolo de dezbaterile şi criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reuşit să depăşim aceste obstacole şi la final Parlamentul să reuşească să adopte o lege atât de importantă”, a spus Dragnea.

El a menţionat că elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu şi a arătat că, din păcate, la un moment dat voinţa politică a Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost suficient de puternică.

„Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult şi sunt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare reprezintă un pas important către integrarea reală a României în UE şi este o lege care va conduce la eficientizarea sistemului de salarizare în domeniul public şi la creşterea netă a veniturilor românilor.

„Este un pas important către salariul mediu european şi către integrarea în zona euro”, a susţinut Dragnea, care a mai arătat că România nu poate fi o ţară atractivă dacă nu plăteşte munca aşa cum se cuvine.

„România avea una dintre cele mai mici anvelope salariale, fapt care creştea presiunea socială în mod firesc şi care menţinea economia la nivelul unei economii de consum. Legea salarizării unitare este o lege a demnităţii românilor care, la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni, trebuie să fie plătiţi echitabili pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că are forţă de muncă ieftină şi intră în zona economiilor atractive pentru forţă de muncă bine calificată la nivel european”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea.

„Va fi o ordine bazată pe criterii obiective, cum ar fi valoarea socială a muncii. Decalajul dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii care au crescut deopotrivă sărăcia şi nemunca pentru că au creat şi fenomenul salariilor nedrepte mari a fost redus la o dimensiune raţională care măsoară importanţa socială a muncii. În acelaşi timp, legea aduce o creştere substanţială a salariilor mici. Legea are câteva principii simple care vor fi aplicate de sus până jos. La muncă egală salarii egale, personalul de conducere are salarii mai mari decât cele deexecuţie, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii”, a mai spus Dragnea.

LEAVE A REPLY