SUA. 9 iunie 2017. Președintele Klaus Iohannis a fost primit de Donald Trump la Casa Albă. Cei doi au avut un moment tête-à-tête în Biroul Oval, unde au schimbat câteva cuvinte. În declarațiile de presă comune, Donald Trump a mulțumit poporului român pentru contribuția la apărarea împotriva terorismului și a adus elogii președintelui Klaus Iohannis pentru că România va crește cheltuielile NATO la peste 2%. Președintele Romniei a fost lăudat și pentru lupta dusă împotriva corupției și pentru apărarea statului de drept.
Klaus Iohannis este primul președinte est-european primit de Donald Trump la Casa Albă.

Donald Trump: Domnule preşedinte, vă mulţumesc că aţi fost aici. E o onoare să primesc un prieten la Casa Albă. Relaţia dintre cele două ţări se întinde de peste 100 de ani. Parteneriatul strategic acoperă mai multe dimensiuni: militar, economic, cultural. Azi vom face ca acest Parteneriat să fie şi mai puternic. Vom lupta pentru a întări alianţele noastre şi ne vom alia împotriva terorismului. Nu putem lăsa ca această ideologie rea să se împrăştie.
Cerem Qatarului să oprească finanţarea terorismului. Vreau ca ţările să fie paşnice, nu am terminat această problemă – terorismul-, dar o vom rezolva. E datoria mea ca preşedinte să asigur siguranţa poporului nostru. Vreau să mulţumesc Arabiei Saudite. Sper să fie începutul sfârşitului finanţării terorismului. Nu mai vrem finanţare pentru terorişti.
Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut împotriva terorismului. Romania este un membru valoros al Coaliţiei în lupta împotriva ISIS. Mulţi dintre cetăţeii dvs au plătit cu viaţa, iar americanii onorează sacrificul lor. Îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru că Romania a crescut cheltuielile pentru Armată. Sperăm că şi alte naţiuni să urmeze exemplul Romaniei.
Aşa încep să vină bani către NATO.
Domnule preşedinte, vreau să aplaud eforturile dvs de a lupta împotriva corupţiei şi de a proteja statul de drept. E nevoie de a crea un mediu unde comerţul să înflorească, iar cetăţenii să prospere. Vă mulţumesc pentru felul în care conduceţi ţara. Relaţiile au fost puternice, dar acum sunt mai puternice ca oricand.

Klaus Iohannis: Vă mulţumesc foarte mult că sunt aici şi că aţi aranjat ca vremea să fie aşa de frumoasă. E important că sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic între SUA şi Romania.
Acest parteneriat a ajutat SUA să modeleze Romania, o Romanie care stă acum langa trupele SUA din Afganistan, care luptă alăruri de SUA in Irak. Acest Parteneriat nu numai ca trebuie să continue, ci trebuie să devină şi mai puternic. Datorită calităţilor dvs de lider, NATO a început să lupte împotriva terorismului. România este foarte conştientă de faptul că suntem în est şi că ne bazăm foarte mult pe parteneriatul cu dumneavoastră pentru că nu putem să rezistăm acolo fără SUA, nu putem rezista acolo singuri. Cred că este în interesul dumneavoastră, domnule preşedinte, să aveţi un partener puternic în UE. Este vitală pentru noi legătura transatlantică.
UE şi NATO nu trebuie să fie în concurenţă, ci trebuie să coopereze, astfel încat şi NATO, şi Europa trebuie să fie mai puternice.

Întrebări: Jurnalist american: De ce mărturia lui J. Comey (fostul şef FBI) a fost mincinoasă?
Trump: O să vă spun într-un viitor apropiat. Comney a confirmat mult din ceea ce am spus eu.

Jurnalist american: Preşedintele Turmp a vorbit la Bruxelles despre cheltuielile NATO.
Iohannis: Mi-a plăcut ce a spus domnia sa la Bruxelles. NATO se bazează pe valori, dar în primul rand este o alianţă militară, iar cheltuielile militare necesită bani. Trebuie să cheltuim bani în scopuri de apărare. Unora le-a plăcut mai mult, altora, mai puţin.
Trump: 100% corect.

Ramona Avramescu, TVR: Va interveni SUA în caz de agresiune din partea Rusiei?
Trump: SUA ţin foarte mult la Articolul 5 din Tratatul NATO (în caz de agresiune asupra unui membru NATO, celelalte ţări trebuie să intervină – n.r), e acolo pentru a proteja, de aceea vreau să avem o alianţă puternică. Da, vom ţine cont de articolul 5.

Dana Păcurar, Realitatea TV: Aţi discutat şi despre vize?
Trump: Nu, nu am discutat, dar vom discuta despre asta.
Iohannis: Am menţionat acest aspect, dar l-am menţionat şi în timpul altor întâlniri pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în SUA. Tot mai mulţi oameni vin din România în SUA, unii vin ca turişti, unii vin pentru afaceri, cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajaţi. Aşa că problema vizelor ar putea fi important să o discutăm şi probabil că vom avansa în această privinţă.

Cat de ingrijorati sunteti pentru amenintarile Rusiei?
Iohannis: Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat trebuie să te ducă către a fi pregătit. Trebuie să fim foarte clari, foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia şi cu Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar, pe de altă parte, avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO – avem nevoie de o posibilitatea rapida de reacţie din partea NATO. O descurajare a Rusiei. Aceste doua lucruri pot duce la rezolvarea problemei.

Cum susţineţi lupta anticorupţie în Romania?
Trump: Noi susţinem foarte insistent Romania, deci sustinem si lupta impotriva coruptiei, şi il sustinem şi pe preşedintele dvs. Credem că a făcut o foarte bună. Are susţinerea nostră.