Los Angeles. 1 august 2017 Fotografia celebră în care genialul fizician Albert Einstein, laureat al premiului Nobel, scoate limba în faţa aparatului de fotografiat, un gest simbolic, copilăros şi obraznic în acelaşi timp, a fost vândută la licitaţie pentru suma de 125.000 de dolari, conform Live Science, citată de Agerpres.

Fotografia originală, după care au fost realizate nenumărate afişe şi postere care au decorat camerele elevilor şi studenţilor pasionaţi de fizică din întreaga lume, are autograful lui Einstein şi a fost vândută la licitaţie la sfârşitul săptămânii trecute, la Los Angeles. Licitaţia, organizată de casa Nate D. Sanders, a fost câştigată de un client anonim.

Fotografia a fost realizată cu ocazia petrecerii organizate la Universitatea Princeton, la 14 martie 1951, de ziua de naştere a lui Einstein care împlinea 72 de ani.
Albert Einstein a scos limba în faţa unui grup de fotografi care încercau să-l convingă să le pozeze pe când pleca de la petrecere. Fotograful Arthur Sasse de la agenţia UPI a realizat instantaneul devenit celebru. Fotografia i-a plăcut foarte mult şi lui Einstein, care a solicitat agenţiei UPI 9 copii ale acesteia, pentru a le folosi drept cărţi poştale. Fotografia este semnată de Einstein pe marginea din stânga: “A. Einstein .51”

Majoritatea copiilor realizate includ doar figura lui Einstein însă fotografia vândută la sfârşitul săptămânii trecute îl arată pe fizician încadrat de Frank Aydelotte, profesor de literatură engleză şi director al Institute of Advanced Study din cadrul Universităţii Princeton şi de soţia acestuia, Marie Jeanette.