Argeș. 24 august 2017. Două gospodării au fost atacate de un urs în comuna argeșeană Arefu. Animaul sălbatic a făcut prăpăd în cautarea hranei. 5 miei, doi câini, mai multe găini au căzut pradă. Câțiva viței au fost lăsați de animalul de pradă aproape morți. Cel mai grav este că oamenii din sat se tem că vor urma și alte asemenea atacuri.
Atacurile urșilor s-au înmulțit după ce, în urmă cu câțiva ani, în Argeș au fost relocați mai mulți urși din alte zone ale țării. La vremea respectivă, probabil că unii oameni de la vârful silviculturii și mediului s-au gândit că pot scoate bani frumoși de pe urma trofeelor. Numai că între timp ursul a devenit specie protejată, astfel că sunt condiții draconice pentru a fi vânați. Acest lucru se poate face numai cu ordin de ministru. Chiar și pentru relocare este nevoie de o mulțime de documente. Numărul mare de exemplare și restrângerea habitalului, dar și prostul obicei al turiștilor de a le asigura artifical hrana, toate au condus la atacuri ale urșilor inclusiv asupra gospodăriilor.
Înainte de Dracula Fest, timp de mai multe săptămâni, Cetatea Poenari a fost închisă după ce o ursoaică și puii săi apăreau în apropiere de cetate, în căutarea hranei pe care de obicei localnicii și turiștii o lăsau aruncată. A fost nevoie de relocarea ursoacei și a puilor, iar în prezent zona este păzită de angajați din domeniul silvic.