Pitești. 23 august 2017
Președintele este eliminat din procedura numirii și revocării procurorului general, procurorului-șef al DNA și procurorului-șef al DIICOT. Aceștia vor fi numiți de CSM, la propunerea ministrului Justiției. Alte modificări la legile justiției propuse de Tudorel Toader vizează o vechime mai mare pentru promovare și mandat de patru ani pentru procurori și judecători.

Schimbări importante propuse de ministrul Tudorel Toader la legile justiției. Acestea au intră în dezbatere publică. Una din cele mai importante măsuri este aceea că Președintele este eliminat din procedura numirii și revocării procurorului general, procurorului-șef al DNA și procurorului-șef al DIICOT. Aceștia vor fi numiți de CSM, la propunerea ministrului Justiției. În același timp, ministerul Justiției propune ca președintele ICCJ să fie numit de către președintele României, ca și în prezent, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM.

Vechime pentru procurori și judecători
Tudorel Toader propune și majorarea vechimii necesare pentru promovarea în funcție: 7 ani de activitate efectivă ca judecător pentru a promova la Tribunal sau la Tribunalul specializat. 7 ani de activitate efectivă, la procurori, pentru a ajunge la Parchetul de pe lângă Tribunal sau Parchetul de pe lângă Tribunalul specializat. 8 ani de activitate efectivă pentru a promova în funcția de procuror al DIICOT sau DNA. 10 ani vechime efectivă pentru a ajunge judecător la Curtea de Apel, respectiv procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. 15 ani vechime efectivă pentru a ajunge procuror la Parchetul de pe lângă ICCJ. 18 ani vechime efectivă pentru a promova judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. La condiția vechimii se adaugă toate celelalte condiții prevăzute în lege.

Mandatele procurorilor șefi, prelungite la 4 ani
Ministerul mai propune și prelungirea mandatelor de conducere de la 3 la 4 ani a șefilor DNA, DIICOT și procurorului general. Mandatele actualilor șefi nu vor fi prelungite cu încă un an.

Magistrații vor răspunde în solidar cu statul pentru erori
O altă decizie majoră este acea că Procurorul ierarhic superior va evalua probele din dosar și poate infirma. Acesta va fi nevoit să verifice atât legalitatea, cât și temenicia unei soluții a procurorului de caz. Practic, soluţiile pot fi infirmate de procurorul ierarhic superior şi pe fond. De asemenea, proiectul de lege prevede că magistrații vor răspunde în solidar cu statul pentru erori. Statul va fi obligat să se îndrepte în regres către magistrați în astfel de cazuri.

Direcție specială pentru a urmări penal magistrații. Inspecția judiciară la MJ
În fine, Tudorel Toader a anunțat că propune înființarea unei direcții specializate, pe lângă DNA și DIICOT: o direcție care să aibă competența exclusivă de a urmări penal magistrații acuzați de comiterea unor infracțiuni. În plus, inspecția judiciară ar urma să treacă la ministerul justiției pentru a nu mai fi dependentă de CSM.

Măsuri pentru magistrații pensionari
De asemenea, ministerul justiției propune ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să se suspende, pe durata mandatului, din magistratură și ca Inspecția judiciară să treacă la Ministerul Justiției pentru a nu fi dependentă de CSM. De asemenea, proiectul prevede ca magistrații pensionari să nu mai fie reîncadrați și să nu mai rămână în locuințele de serviciu.

LEAVE A REPLY