Pitești. 4 septembrie 2017. Am ajuns de unde am plecat. Până în acest moment o soluție rapidă nu există. Aceasta este o concluzie la care putem ajunge după conferință susținută astăzi la primăria Pitești pe tema transportului public care a afectat o serie de cetățeni. La această conferință au vorbit: Cornel Ionică, primar Pitești, Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov, Nicolae Dumitrescu, șeful Inspectoratului de Stat pentru Control Rutier, și Manuel Rotaru, directorul general al Publitrans.
Transportul public de persoane în localităţi este reglementat legal şi funcţionează ca atare, iar nerespectarea legislaţiei în vigoare atrage sancţiuni severe care pot duce până la suspendarea activităţii. Ca urmare, acestui fapt societatea de transport persoane a Consiliului Local Piteşti, S.C. Publitrans 2000 S.A. poate să-şi desfăşoare activitatea numai în limitele de graniţuire ale municipiului Piteşti, se arată într-o informare a Primăriei Pitești. ”Zona metropolitană nu are reglementat transportul de persoane şi ar putea funcţiona numai prin constituirea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, din care şi Consiliul Local Piteşti doreşte să facă parte cu drepturi şi obligaţii ca ale tuturor localităţilor componente”, potrivit sursei citate.

Demisii în lanț

Cornel Ionică, le spune oamenilor ce au de suferit de pe urma faptului că autobuzele Publitrans nu mai transportă călători până în Bascov sau în localitățile limitrofe: ”Sunt alături de toţi cei care sunt nemulţumiţi de această situaţie. Dacă vin să facă grevă, să demonstreze, mă alătur şi eu lor. Voi striga alături de ei că poate ne aude cineva. Asta e legea şi nu putem să o încălcăm. Nu avem voie să trecem de graniţe. Oprim la ieşirea din oraş, înspre Başcov, descărcăm, şi apoi întoarcem la sensul giratoriu, dar mergem cu uşile închise”. De cealaltă parte, dacă nu se rezolvă problema, primarul comunei argeșene Bascov, Gheorghe Stancu, amenință că va demisiona din toate funcțiile pe care le deține în PSD: ”Daca nu rezolvăm această problema îmi voi da demisia din toate funcțiile de conducere politică”. ACesta a spus că va rămâne simplu membru. Potrivit sursei citate, la fel vor proceda și cei 12 consilieri locali PSD din comună. Atât Ionică, cât și Stancu au făcut un apel pentru rezolvarea situației către conducerea PSD Argeș și parlamentarii de Argeș ai PSD.

Modificarea ordinului 353

Nicolae Dumitrescu, director Inspectorat de Stat pentru Control Rutier, a explicat: ”pe scurt sunt doar câteva categori de probleme. Prima: o legislație învechită – o lege din 2007 cu norme de aplicare tot de atunci – care ulterior au fost modificate doar de 2 sau 3 ori și foarte succint. (…) Au venit în 2007 cu această lege care restricționează la maxim, iar modificarea normeleor de aplicare și a legii, ulterior, n-a făcut decât să mărească nivelul de restriționare a modificărilor pe această lege în așa fel încât să nu mai fie permis aproape deloc modificări în programul de transport județean. Aceasta este o mare prostie și trebuie corectată”. Recomadarea venită din partea acestuia către primari a fost ca aceștia din urmă să ceară minsiterului care a elaborat această lege și normele de aplicare – MDRAP – modificarea ordinului 353 și toate necazurile se pot rezolva. Vă reamintim că scoaterea autobuzelor Publitrans de pe traseele către Bascov şi către hipermarketurile din afara municipiului a stârnit nemulțumire în rândul multor cetățeni.