Argeș. 6 septembrie 2017. Dumitru Tudosoiu, inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu a prezentat stadiul pregătirilor înainte de începerea noului an şcolar. Potrivit ultimelor date pe care ISJ Argeș le are 7 unități de învățământ (structură) au autorizație provizorie de funcționare de la DSP (motivul principal la multe a fost apa potabilă), iar 201 clădiri nu au autorizație ISU. Însă aceste date prezentate nu sunt la zi!
Problema autorizaţiilor de securitate la incendiu este una dificil de rezolvat. „Din 504 clădiri, 201 nu au autorizaţie de securitate la incendiu”, a precizat Tudosoiu. Printre problemele întâmpinate în autorizarea clădirilor cea mai mare, potrivit celor precizate de inspectorul școlar general al ISJ Argeș, ”este de resursă umana. Sunt persoane care sunt autorizate pentru a întocmi documentația pentru obținerea autorizației ISU, iar în Argeș, din câte am înțeles, există doar două persoane abilitate în sensul acesta, dintre care unul este la pensie şi lucrează part-time”. O altă problemă identificată de autorități este aceea că sunt şcoli reabilitate cu bani europeni la care nu se pot investi fonduri locale vreme de 5 ani, în caz contrar fiind nevoiți să returneze fondurile europene obţinute. Totodată, potrivit şefului ISJ Argeş, Dumitru Tudosoiu, un corp de clădire al Școlii Gimnaziale Nr. 19 din cartierul Găvana III, care a fost construit recent cu fonduri europene, nu are autorizaţie ISU. Aici s-au demarat procedurile necesare în acest sens. O situație apropiată de realitate cu unitățile de învățământ care au autorizație de funcționare de la DSP.
La nivelul județului Argeș sunt 201 unități cu personalitate juridică (96 în rural și 105 în urban), la care se mai adaugă 22 de unități particulare. În ceea ce privește unitățile structură acestea sunt 305 (149 preșcolar, 99 primar și 54 gimnazial).

LEAVE A REPLY