Ploiești. 15 septembrie 2017 Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a murit astăzi, la vârsta de 100 de ani. Seniorul liberal a rămas implicat în viaţa partidului până la sfârşit. Era prezent la toate reuniunile importante şi avea mereu câte o vorbă de duh pentru mai tinerii săi colegi. Nici nu e de mirare, având în vedere că 80 de ani din viaţa sa de poveste au fost dedicaţi liberalismului. Mircea Ionescu Quintus va fi înmormântat, luni după-amiază, la Ploieşti.
Mircea Ionescu Quintus a fost decorat, în luna martie 2017, de preşedintele Klaus Iohannis la împlinirea vârstei de 100 de ani, iar în data de 15 mai, şeful statului a semnat decretul privind înaintarea în grad de general-maior (în retragere) – cu două stele a fostului preşedinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus.

Mircea Ionescu Quintus a fost politicianul care a trăit în timpul lui Carol al II-lea, l-a cunoscut pe Ion Antonescu şi i-a preţuit pe Regina Maria şi Regele Ferdinand. A prins două războaie mondiale şi o Revoluţie şi este omul datorita căruia PNL există şi astăzi.

Deţinut politic, mai mulţi ani, în perioada regimului comunist. A fost membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România; Veteran de război, decorat în 1942 cu Ordinul “Coroana României” cu spade şi panglici de Virtute Militară.

Născut in Crimeea, Mircea Ionescu Quintus este cel mai longeviv lider politic român. A fost căsătorit şi are un fiu, tot avocat.

A fost președinte al PNL în perioada 1993 – 2001, senator de Prahova în mai multe legislaturi și ministru al Justiției, în 1991-92.

A fost general de brigadă în retragere, grad care i-a fost conferit de fostul şef al statului, Traian Băsescu, şi a reuşit să demonstreze că nu a făcut poliţie politică, după ce a dat în judecată CNSAS care îi pusese numele pe lista foștilor colaboratori ai Securității.

Mircea Ionescu Quintus a fost și autor de epigrame. Ultima a fost compusă şi rostită de acesta anul trecut, de ziua sa: “Spre-o suta anii mi se-adună / Ca în păduri semeţii brazi / Şi s-or găsi destui să spună / Ce mai înseamnă suta azi?”