E jale la Hunedoara. A murit și al doilea miner prins în mina Lupeni. Primul va fi înmormântat de ziua lui

0
2915

Hunedoara. 6 octombrie 2017. Iulian Codlean, minerul care şi-a pierdut viaţa la Mina Lupeni în urma surpării tavanului unei galerii, va fi înmormântat duminică, chiar în ziua în care ar fi împlinit 40 de ani. Codlean avea doi copii.

Unul dintre cei doi mineri care supraviețuiseră accidentului de joi de la mina Lupeni , tânărul de 24 de ani care fusese transportat la Spitalul Floreasca din Capitală, a murit în această seară.
Medicii au confirmat decesul la ora 19:45. El fusese adus vineri dimineață la Floreasca în stare de comă indusă. Starea i s-a agravat din cauza unei insuficiențe renale și a multiplelor traumatisme suferite.

Înmormântat de ziua lui
Soția lui Codlean sa a postat pe facebook un mesaj zguduitor.
”Mi-e foarte greu să vorbesc despre Iulian Codlean. Mi-a fost prieten. Duminică va avea loc înmormântarea. Tot duminică, ar fi împlinit 40 de ani. Am făcut ceea ce este necesar, şi anume să asigurăm lucrurile necesare pentru serviciile funerare. Am făcut, de asemenea, demersuri, şi am discutat cu soţia sa, aceasta nu are serviciu şi i-am oferit un loc de muncă. Codlean avea doi copii”, a spus Darius Câmpean, liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

Iulian Codlean a fost scos decedat din subteran, după mai bine de 12 ore de la momentul prăbuşirii tavanului unei galerii din Mina Lupeni. Alți doi mineri au fost răniţi, unul dintre ei fiind în stare foarte gravă, fiind internat la spitalul Floreasca. Anchetatorii au deschis un dosar penal.
Bărbaţii au fost prinşi în subteran de un tavan prăbuşit, iar salvatorii au avut nevoie de multe ore ca să ajungă la ei.

Această nouă tragedie readuce în atenţie condiţiile mizere în care lucrează bieţii oameni, dar şi starea minelor din Valea Jiului. Lipsa de strategie şi de implicare a statului le-au adus în faliment, iar întreaga zonă se zbate într-o sărăcie lucie.
În total, 11 mineri au intrat în galeria aflată la o adâncime de 500 de metri. La un moment dat, plafonul s-a prăbuşit, iar dintre ei au rămas captivi. Alţi 50 de mineri – organizaţi în grupuri – au intrat pe rând în subteran că să-i recupereze. Salvatorii au mers peste 3 kilometri printr-un tunel care – în unele zone – are un metru înălţime. De acolo, au început să sape aproape 20 de metri şi să dea din mână în mână pământul.

Tavanul s-ar fi prăbuşit după ce stâlpii vechi ai galeriei au cedat. Grav este că cei din conducerea minei ştiau de ani de zile că o să se întâmple asta şi cu toate acestea oratcii coborau în fiecare zi.

Ministru Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii cu conducerea Minei Lupeni şi cu şapte din cei opt mineri care au reuşit să se salveze din subteran după prăbuşirea tavanului unei galerii, că a existat un gol în tavan care a crescut riscul prăbuşirii acestuia şi că, deşi sistemul de susţinere la grinzi a rezistat, au existat probleme la stâlpii de susţinere.

“Din ce am înţeles, a fost un gol în tavan, un gol care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla. Se pare că sistemul de susţinere la grinzi a rezistat. În schimb la stâlpi, spun ei, ar fi nişte probleme şi din cauza aceasta stâlpii s-ar fi micşorat de la 2.10 la 1.80. Noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM şi procuratura să îşi facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi de unde a apărut problema. O să ne facem şi noi ancheta internă şi verificările. Nu o s-o comunicăm până în momentul în care ITM şi procuratura o comunică”, a declarat Toma Petcu.

El s-a întâlnit cu conducerea Minei Lupeni, dar şi cu şapte din cei opt mineri care se aflau în galerie la momentul surpării tavanului şi care au reuşit să se salveze.

Familiile minerilor implicaţi în accidentul din Mina Lupeni vor primi un sprijin financiar

Familiile minerilor implicaţi în accidentul de la Mina Lupeni vor primi un sprijin financiar, astfel încât săptămâna viitoare va fi aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, a declarat vineri ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la Lupeni.

”Le-am comunicat că şi eu şi sindicatele depunem toate eforturile pentru familia decedatului, să asigurăm o înmormântare în condiţii bune şi un sprijin important pentru familie, care poate veni prin companie, prin contractul colectiv de muncă, şi aici poate fi detaliat de sindicate”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Oficialul a precizat că a vorbit la telefon şi cu premierul Mihai Tudose, chiar în momentul în care se afla la discuţii cu minerii, Petcu precizând că prim-ministrul le-a transmis acestora un mesaj de susţinere.

”Ba mai mult, dorim ca la şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, într-un regim de urgenţă, să promovăm o Hotărâre de Guvern pentru acordarea unui sprijin financiar pentru familiile care au fost afectate.

Întrebat despre ce ajutoare este vorba, Petcu a spus că mai întâi trebuie să vadă ce va permite legea şi că se va decide ”în conformitate cu legislaţia”