București. 8 octombrie 2017. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările Cod galben și Cod portocaliu de instabilitate atmosferică și vreme rece, acestea urmând să fie valabile etapizat până miezul nopții, atât în județe din centrul țării, cât și din partea de nord-est, est și sud-est.
Astfel, potrivit ANM între orele 9:30 — 18:00, Codul portocaliu de ploi abundente și vânt puternic va fi în vigoare în nord-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. De asemenea, ninsori moderate cantitativ și viscolite se voe semnala pe crestele Carpaților de Curbură și ale Munților Bucegi și Făgăraș. În județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați și Vrancea se vor cumula local cantități de apă de 25 — 30 l/mp și izolat peste 40 l/mp, în zonă fiind deja consemnate acumulări de peste 60 — 80 l/mp. În aceste județe, vântul va avea intensificări, mai susținute în special în zona litoralului unde va sufla tare, cu peste 80 — 90 km/h. În Carpații de Curbură, Munții Bucegi și Făgăraș, îndeosebi în zona înaltă, va ninge moderat cantitativ, iar vântul va sufla temporar cu peste 70 — 80 km/h, viscolind ninsoarea. Tot până la ora 18:00, va fi în vigoare atenționarea Cod galben de ploi și vânt. În estul Munteniei și centrul Moldovei vântul va avea intensificări temporare cu viteze de până la 50 — 60 km/h și va continua să plouă, cumulându-se local cantități de apă de 15 — 20 l/mp și izolat 25 — 30 l/mp. În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali vor fi rafale de 60 — 70 km/h, va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată și viscolită. Ploi temporare se vor mai semnala în intervalul menționat și în restul Munteniei, inclusiv în zona municipiului București, dar vor fi în diminuare cantitativ, doar izolat cumulând 10 l/mp, iar vântul va sufla cu 40 – 50 km/h.
De asemenea, potrivit ANM, între orele 18:00 — 24:00, Codul portocaliu de vreme rea va continua să afecteze zona înaltă de munte a județelor Vrancea, Buzău, Prahova și Dâmbovița, unde vântul va continua să prezinte intensificări, cu rafale de peste 70 — 80 km/h, spulberând zăpada. În Delta Dunării și pe litoral, intensificările vântului se vor menține până în dimineața zilei de luni, 9 octombrie. Tot între orele 18:00 – 24:00 rămâne în vigoare atenționarea Cod galben de instabilitate atmosferică în Dobrogea, sudul și centrul Moldovei și nord-estul Munteniei. În aceste zone, vântul va mai prezenta intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h, iar pe litoral și în Delta Dunării, peste 70 — 80 km/h și va continua să plouă, cumulându-se local cantități de apă de 15 — 20 l/mp și izolat 25 — 30 l/mp. Local, în Carpații Meridionali și Orientali vor fi rafale de 60 — 70 km/h va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată și viscolită.