București. 13 octombrie 2017. Trompetistul trupei Vunk, Dănuț Dumitru Neculau (Dan Nicolau – numele de scenă) este acuzat de procurorii DIICOT că îi ajuta pe membrii grupării “Executorii” să deturneze licitații publice organizate în București pentru achiziționarea locuințelor unor persoane care contractaseră împrumuturi de la cămătari, potrivit unor surse judiciare.
Dan Nicolau a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la spălare de bani și deturnarea licitațiilor publice, el fiind dus vineri la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă, împreună cu alți 17 membri ai grupării “Executorii”.

Gruparea “Executorii” avea o structură piramidală, bazată pe relații de prietenie, interese comune și rudenie. Dan Nicolau este nepotul lui Dan Ion Moldoveanu, un membru de bază al grupării, au precizat sursele citate.

Gruparea era condusă de Ștefan Petre, zis “Fane”, om de afaceri și administrator al mai multor societăți comerciale, iar printre membri se mai găseau doi executori judecătorești — Mihail Popa și Mihai Ghișoiu și un avocat — Silviu Tuțoiu, indică sursele.

Membrii grupării ofereau împrumuturi unor persoane (debitori) aflate într-un impas financiar, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare. Pentru a da o aparență de legalitate, erau încheiate cu debitorii contracte de împrumut la notariat. Persoanele împrumutate puneau ca garanție autoturisme de lux (BMW X5, Land Rover, Porsche Panamera) sau imobile (case/apartamente), iar dacă nu reușeau să achite la timp datoriile bunurile erau scoase la vânzare în cadrul unor licitații publice. Aceste imobile erau cumpărate de intermediari ai cămătarilor la prețuri de cel mult 30% din valoarea reală și vândute apoi la valoarea reală de pe piață. Prin aceste operațiuni, membrii grupării obțineau în final câștiguri și de 300%, explică sursele judiciare.

Conform acestora, trompetistul trupei Vunk avea rolul de “creditor”, “participant la licitații publice” și “adjudecatar al imobilelor vândute în cadrul licitațiilor publice”. Practic, el îndeplinea rolul de intermediar la acordarea împrumuturilor și la achiziționarea de către cămătari a imobilelor scoase la vânzare în cadrul licitațiilor.

LEAVE A REPLY