București. 23 octombrie 2017. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.
Conform solicitării către CCR, acest conflict a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotărârii Guvernului 858/2013, respectiv a Hotărârii Guvernului 943/2013, a informat un comunicat al Senatului.
Potrivit sursei citate, în documentul înaintat Curții Constituționale a României se precizează că ”actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și D.N.A. – componentă a Ministerului Public, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern.  Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului”. Președintele Senatului a solicitat Curții Constituționale a României ”să constate existența conflictului juridic de natură constituțională  între Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte, și Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului: Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de Guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotărârilor de Guvern”, potrivit sursei citate.

LEAVE A REPLY