Argeș. 26 octombrie 2017. Pregătirile pentru proiectul ”Erasmian European Youth Parliament (EEYP) – Parlamentul European al Tinerilor – Erasmus” sunt pe ultima sută de metri. Acest proiect ajunge pentru prima dată în România, iar ediția din acest an se desfășoară în perioada 28 octombrie – 4 noiembrie 2017, la Pitești, Colegiul Național ”I.C. Brătianu”, care este parte a proiectului.
EEYP a început în 2008 la Rotterdam ca un proiect pilot. De atunci proiectul a urmat capitalele europene ale tinerilor începând cu Rotterdam – 2009, Torino – 2010, Anvers – 2011, Braga – 2012, Rotterdam și Girona – 2013, Rotterdam și Praga – 2014. În 2015 proiectul a fost găzduit la Davos, în 2016 la Rotterdam și Hamburg și în primăvara lui 2017 la Girona. Rolul proiectului este de a-i conștientiza pe tineri despre rolul pe care-l au în cadrul comunității europene. Este unul din multele proiecte care se concentrează asupra contextului european. EEYP diferă de celelalte Parlamente europene ale tinerilor prin faptul că elevii trebuie să se concentreze asupra unor subiecte care nu le sunt impuse ci alese de către ei. În timpul EEYP elevii sunt solicitați să analizeze atent aceste subiecte și să cadă de acord asupra unor posibile soluții europene. Acest lucru este realizat în cadrul comitetelor alcătuite din elevii din diverse țări europene. Rezultatul muncii în echipă este o rezoluție scrisă care urmează să fie explicată și apărată de către comitete în Adunarea Generală.
EEYP durează de sâmbătă până sâmbătă. Elevii încep cu Inter City Expo în care sunt prezentate delegațiile țărilor participante împreună cu aspectele reprezentative ale țării de proveniență. Lucrul în comitete începe luni, iar rezoluțiile și discursurile trebuie să fie gata până joi. Pe data de 4 noiembrie, la Centrul Multifuncțional de Pitești, elevii se întâlnesc în cadrul Adunării Generale. În săptămâna EEYP, înainte de finalizarea rezoluțiilor, elevii se întâlnesc cu experți locali sau naționali, în cadrul unui eveniment numit Meet the Boss, în care au loc discuții pe baza ideilor ce urmează a fi cuprinse în rezoluție. Rolul acestei întâlniri este acela de a asigura faptul că rezoluțiile sunt realiste. Evenimentul Meet the Boss din cadrul EEYP Pitești va avea loc pe 1 noiembrie 2017, iar tema ediției este Inovație și Tranziție, iar comitetele sunt: Inovație economică, Infrastructură și protecția mediului, Sănătate și protecție socială, Inovație în educație și piața muncii, Inovație în afaceri externe și securitate, Inovație în agricultură și resurse. În cadrul proiectului organizat de Colegiul Național IC Brătianu din Pitești, coordonat de prof. Nicoleta Voica, sunt implicați peste 60 de elevi și 11 cadre didactice. Membrii fondatori ai EEYP Foundation sunt Evelyn Dolk-van der Sluis și prof. dr. Pieter Dupon (profesor la Liceul Erasmus, Rotterdam).

LEAVE A REPLY