București. 3 octombrie 2017.

Coaliția de guvernare ciopârțește legile justiției, nu le îmbunătățește, acuză președintele Klaus Iohannis. Șeful statului avertizează că va uza de toate prerogativele sale pentru a proteja independența justiției. Declarațiile au provocat un conflict deschis cu al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu. E puțin obsedat din cauza dosarelor, spune Klaus Iohannis; Ați fost ales de sistem pentru că sunteți șantajabil, îi răspunde șeful Senatului.
Președintele Klaus Iohannis spune că experiența ultimelor luni nu îi mai permite să aibă încredere că ministrul Justiției va acționa corect. Șeful statului susține practic că Tudorel Toader a introdus pe ușa din dos în parlament, unde nu are drept de legiferare, propriile proiecte, care au primit numai avize negative de la instituțiile consultate.
Șeful statului a făcut și critici punctuale: Inspecția Judiciară trebuie să rămână la CSM, nu e de acord cu un prag valoric la abuzul în serviciu și crede că răspunderea magistraților e reglementată deja de legislația actuală. Klaus Iohannis a taxat și afirmațiile președintelui Senatului, care l-a acuzat că susține un sistem ocult de putere și închide ochii la abuzuri: “Câteodată se creează impresia că este puțin obsedat. Or, persoane puțin obsedate nu fac bine politicii. Și, culmea, aceste abordări foarte ciudate au apărut cu intensitate de când procurorii l-au deferit justiției pe acest domn”.

Călin Popescu Tăriceanu a răspuns într-o scrisoare deschisă postată pe site-ul Senatului, în care susține că dosarele penale i-au fost aduse de criticile la adresa sistemului, și nu invers.

Călin Popescu Tăriceanu: «Ați fost ales de “statul paralel” să câștigați alegerile pentru că sunteți șantajabil cu dosare penale și, deci, ușor de manevrat de cei care controlează cu adevărat “statul paralel”. Când e vorba despre adversari politici, termenul dvs. preferat este: “penal”. Ce adjectiv credeți că vi s-ar potrivi după ce s-a dovedit că familia dvs. a obținut prin fals și uz de fals niște spații locative valoroase la Sibiu în perioada când erați primar?»