Premierul Mihai Tudose a declarat luni că, în ședința de Guvern de miercuri, “există posibilitatea” să nu fie discutate modificările la Codul fiscal. La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că o grăbire a adoptării acestor măsuri fiscale nu este neapărat cea mai productivă soluție.
Întrebat dacă transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va fi dezbătut în ședința de miercuri a Executivului, prim-ministrul a spus: “Există posibilitatea să nu fie miercuri”.

Prezent la ședința Asociației Municipiilor din România (AMR), premierul Mihai Tudose a precizat că pachetul fiscal privește și alte lucruri care au în vedere aspecte economico-financiare.

”Să nu înțelegeți că pachetul fiscal privește doar aceste lucruri, sunt mult mai multe lucruri care au în vedere aspecte economico — financiare pe reglementări în ceea ce privește lupta împotriva contrabandei, o mai bună disciplină la TVA. Vorbim despre un pachet mai mare, chiar dacă la prima ședință de miercuri lucrul acesta nu va intra, în ceea ce privește contribuțiile, sau cred că nu va intra. Mulți colegi consideră că lucrurile vor fi compensate de o formulă stabilită împreună cu dumneavoastră. De la marile municipii, de la PMB, până la cea mai mică comună din România. Nu vrem să creăm dezechilibre, dimpotrivă”, a afirmat Tudose.

În context, el a arătat că este nevoie de o dezvoltare echilibrată a țării. ”Dumneavoastră toți aveți peste 10 miliarde de lei în bugetele dumneavoastră, care nu sunt folosiți, care pur și simplu stau. Calculul nu a luat în considerare mărirea salariului minim. Nu a fost nicio ședință nici ieri, nici alaltăieri, nici astăzi, și acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dumneavoastră nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeați. Infrastructura și alte servicii au fost făcute din banii întregii țări. Atunci când terminăm simulările pe această formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreună cu dumneavoastră. Este nevoie de o dezvoltare echilibrată a țării”, a susținut Tudose.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că în privința pachetului de măsuri fiscale nu dă sfaturi Guvernului și a subliniat că nu știe dacă “cursa contra-cronometru este cea mai productivă”. “Eu nu dau sfaturi Guvernului, dar am făcut o constatare. Cred, este simplă de tot (…), că nu știu dacă cursa contra-cronometru este cea mai productivă. (…) Eu, în loc să fie mai rapide (n.r. — măsurile), întotdeauna o să prefer să fie mai bune, chiar dacă putem să întârziem câteva zile”, a declarat, luni, la Senat, Tăriceanu despre amânarea modificărilor la Codul fiscal.

De asemenea, Tăriceanu a explicat că “înainte de a fi o discuție de Coaliție, cred că este un subiect care acum este pe masa Guvernului și cred că prima informație, de prima mână și cea mai îndreptățită instituție să facă comentarii pe acest subiect este, în acest moment, Guvernul”.

Tăriceanu a arătat că “există sprijinul partidelor din coaliție pentru pachetul de modificări privind legile referitoare la Codul fiscal și modul în care se vor stabili contribuțiile sociale”.