Programul Lapte și Corn, blocat în județul Argeș

0
430

Pitești. 15 noiembrie 2017 Județul Argeș se numără printre cele aproximativ 30 de județe unde programul Lapte și corn în școli este blocat. CJ Argeș a atribuit contractul cadru multianual 2017-2021 pentru produsele lactate și de panificație. Motivul? A fost schimbată legislația fix în perioada de desfășurare a licitațiilor, contractul cadru fiind unificat cu toate elementele oferite elevilor: panificație, lactate și fructe și legume. Conform licitației organizată pe vechea legislație, a fost încheiat un acord cadru doar pentru panificație și lactate, nu și pentru legume. Ca tare, includerea și a fructelor și legumelor în pachet, ar aduce modificări ale prețurilor contractate și apar, prin această modificare legislativă și modificări ale zilelor de furnizare a produselor.
Ca atare, programul este blocat până când APIA și ministerul Agriculturii vor explica ordinul dat și ce pot face administrațiile județene aflate în această situație. Fondurile pentru aceste programe sunt decontate de APIA.

În septembrie a apărut o hotărâre care abrogă legislația și cele două programe se transformă într-un singur care include și partea de fructe. Am încheiat acordurile cadru, dar am acerut lămuriri de la APIA și Ministerul Agriculturii. Avem 5 zile de distribuție la panificație, 3 la lapte și 2 la fructe. Valorile s-au modificat, ceea ce influențează bugetul. Nu au apărut nici normele metodologice. Așteptăm ordinul cu metodologie să vedem când vom face această furnizare

– Roxana Stoenescu, director serviciu CJ Argeș

30 de județe au programul blocat, doar 12 au început distribuția pe legislația anterioara. Am putea face și noi furnizarea, dar nu știm cum se vor face decontările, care vin prin APIA

– Simona Brătulescu, vicepreședine CJ Argeș.

Conform anunțului de pe SEAP, valoarea contractului multianual se ridică la peste 46 de milioane de lei fără TVA.
Conform datelor din anunțul de licitație, limita valorii zilnice pentru fiecare produs de panificație este de 0,36 lei fără TVA, în timp ce limita valorii zilnice pentru produsele lactate este de 0,76 lei fără TVA. Produsele de panificație pot consta în cornuri, batoane, biscuiți uscați sau covrigi simpli, în timp ce produsele lactate pot fi lapte, lapte pasteurizat sau ultrapasteurizat, iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir.

LEAVE A REPLY