Pitești. 21 noiembrie 2017. Guvernul PSD a găsit o soluţie prin care salariile brute să crească, astfel încât salariile nete să rămână identice. Este vorba despre obligaţia unor negocieri colective pentru firmele care au peste 21 de salariaţi, indiferent de forma de proprietate a companiei.
După modificările aduse la Codul Fiscal care au vizat trecerea contribuţiilor sociale din sarcina companiei în sarcina angajatului, executivul a publicat o ordonanță de urgență prin care a modificat legea dialogului social astfel și a impus obligația unor negocieri colective pentru firmele care au peste 21 de salariaţi, indiferent de forma de proprietate a companiei. Această obligație se impune pentru ca de la anul veniturile nete sa nu scadă.
În articolul de la care se face derogare se specifica faptul că “negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi”.
Noua ordonanţă, publicată pe 16 noiembrie, notează că “este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare”. Premierul Mihai Tudose a declarat că, dacă ar fi vrut, patronatele ar fi putut scădea oricum salariile, chiar și înainte de modificările la codul fiscal, însă având în vedere deficitul de pe piaț muncii, nu crede că acest lucru se va întâmpla.