Ziua Națională a României, umbrită de scandalurile și protestele politice

0
358

București. 1 decembrie 2017 Ziua Națională a României a fost umbrită de scandalurile politice și de protestele din jurul modificărilor la legile justiției. La nivel internațional, pe Fox News și ABC News, acesta a fost unghiul de abordare. În rest, pe marile surse media internaționale, practic nu am existat.
Și totuși, politicienii au păstrat tradiția ultimilor ani de scandaluri în jurul zilei naționale. Dacă anul trecut Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea au preferat să stea alături de restul oamenilor, și nu la gradena oficială, anul acesta Dragnea a ales să participe la ceremonia prin care trei militari răniți în Irak și Afganistan au primit titlul de Cetățeni de Onoare ai Bucureștiului, decât să meargă la Arcul de Triumf. Unde s-au aflat totuși fostul președinte Traian Băsescu, dar și ambasadorul SUA Hans Klemm.
Parada militară organizată la Arcul de Triumf de Ziua Naţională, la care au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, s-a încheiat în sunet de fanfară după o oră şi jumătate, timp în care au defilat peste 3.500 de militari şi specialişti, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave.
Desfăşurarea de forţe pe sub Arcul de Triumf a fost urmărită de câteva mii de bucureşteni, printre care au putut fi observaţi foarte mulţi tineri şi copii.

Printre cei prezenţi în tribuna oficială s-au numărat şeful statului, Klaus Iohannis, foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general Augustin Lazăr, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, lideri de partide, reprezentanţi ai Armatei, veterani.

La final, şeful statului, Klaus Iohannis, a dat mâna cu premierul Mihai Tudose şi câţiva membri ai Guvernului, iar câteva minute mai târziu a mers lângă un gard de protecţie, unde a salutat câteva persoane care au asistat la paradă.

La paradă au participat peste 300 de militari străini din Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina, dar şi militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din cadrul detaşamentului au făcut parte şi militari răniţi care au concurat la jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada, unde au obţinut rezultate deosebite.

Comandantul paradei a fost generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.