București. 6 decembrie 2017 Deputații au adoptat pe articole, după aproape 13 ore de dezbateri, proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, votul final urmând să fie stabilit în viitoarea ședință a Biroului Permanent. Seara, mai multe sute de protestatari au avut miting în fața parlamentului ajungându-se și la violențe.

În cursul serii de miercuri, deputații au adoptat un amendament conform căruia statul se îndreaptă cu acțiune în regres, prin Ministerul Finanțelor, împotriva magistraților care au săvârșit erori.

“După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul votat de 100 de deputați. Au votat împotrivă 20 de deputați și trei s-au abținut.

Alineatul 6 invocat în amendament prevede că: “Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice”.

Anterior, Comisia parlamentară specială privind legile justiției respinsese această propunere în favoarea unui amendament formulat de UNJR și Asociația Magistraților, potrivit căruia statul ‘are dreptul’ de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credință.

Amendamentul modifică articolul 96 din Legea 303/2004. Primele 96 de articole au fost aprobate într-o ședință maraton, consacrată modificării Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
Printre cele mai importante modificări adoptate de Comisia parlamentară specială privind legile justiției se numără aceea că șeful statului nu poate refuza numirea președintelui și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Un alt articol al acestui proiect prevede că membrii familiilor aflați în întreținerea judecătorilor și procurorilor vor beneficia de asistență medicală gratuită.

Parlamentarii au mai decis că judecătorii și procurorii cu o vechime de cel puțin 25 de ani numai în aceste funcții se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare și beneficiază de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de judecător sau procuror, actualizate la data stabilirii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor îndreptățite.

Un alt amendament adoptat prevede că se consideră vechime în magistratură perioada în care o persoană a exercitat funcția de notar de stat.

Ciocniri cu Jandarmeria și parlamentarii

Între timp, au existat și proteste mult mai vehemente decât cele din Piața Victoriei. Protestul de la Palatul Parlamentului împotriva modificării legilor justiției s-a încheiat în jurul orei 23,45, protestatatarii părăsind zona după ce din incinta instituției au plecat mașinile deputaților care au participat la ședința de plen de miercuri seară.
Circulația în zonă, pe Bulevardul Națiunilor Unite, a fost reluată în condiții normale, după ce a fost blocată câteva minute de către polițiști și jandarmi, pentru a permite mașinilor parlamentarilor să părăsească în siguranță incinta Palatului Parlamentului. Anterior, unii protestatari au încercat să intre pe carosabil și să se apropie de autovehiculele care ieșeau din curtea Palatului Parlamentului, însă forțele de ordine i-au blocat.
Mai mulți parlamentari de la USR, printre care și președintele formațiunii, deputatul Dan Barna, au ieșit din Palatul Parlamentul și au venit în mijlocul protestatarilor, fiind întâmpinați cu aplauze. Dan Barna i-a informat pe protestatari că ședința de plen a Camerei s-a încheiat fără a mai fi dat votul final pe modificările la statutul magistraților, el încurajându-i să continue protestele dacă din partea coaliției de guvernare se va încerca trecerea unor modificări legislative care să afecteze independența justiției.
Trei persoane implicate în incidentul auto din apropierea Palatului Parlamentului, doi pietoni și un conducător auto care ieșea cu mașina din incinta Parlamentului, au fost conduse la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri. Este vorba despre doi protestatari și un deputat PSD, Ion Terea. Protestatarii acuză că parlamentarul ar fi intrat în ei, în timp ce deputatul susține că cei doi i-au lovit mașina, care are urme de izbituri pe lateral.
O persoană care participa la protestul din apropierea Palatului Parlamentului a fost condusă la secție și riscă o amendă de 500 de lei întrucât a rămas pe trecerea de pietoni pentru a determina mașinile să se oprească după ce jandarmeria eliberase traficul

LEAVE A REPLY