SUA. 7 decembrie 2017 Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agențiile internaționale de presă.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Anunţul preşedintelui american ar putea să afecteze eforturile de pace în cadrul conflictului israeliano-palestinian. Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului poate fi un ”casus belli” – adică poate declanşa un război – pentru liderii palestinieni, care consideră Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care aspiră.

Anterior, într-o convorbire telefonică,preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a avertizat pe Trump asupra ”consecinţelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securităţii şi stabilităţii regiunii şi lumii”.

Șeful Casei Albe va dispune totodată să se pregătească transferul Ambasadei Statelor de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va stabili însă un calendar al acestei mutări, care ar urma să dureze ”ani de zile”, fiind necesar să se găsească un amplasament, să se finanţeze şi să se construiască un nou sediu.

Turcia, Iran-ul, Arabia Saudita, dar si Rusia, Franta sau China, au criticat masura. Regele Iordaniei, Abdullah, a facut o tentativa de ultim moment de a-l convinge pe Trump sa renunte.

Pentru premierul israelian Netanyahu ziua de ieri a fost una “istorica”, iar decizia una “dreapta si curajoasa”. Senatorul Republican Marco Rubio considera recunoasterea “un pas in directia cea buna”, opinie la care subscrie, printre altii, si deputatul Democrat Eliott Engel. Hotarirea este cu deosebire apreciata in rindul miscarii evanghelice neo-protestante, un bloc electoral de care partidul Republican va depinde inca o data in alegerile parlamentare din 2018, decisive pentru balanta puterii legislative si implicit pentru soarta politica a presedintelui Trump.

“Avem de-a face cu o decizie politica pe considerente interne, gatita in vesmint diplomatic, luata pentru a face placere sustinatorilor, donatorilor gen Sheldon Adelson, si evanghelicilor pe care-i reprezinta vice-presedintele Pence. Nu incape indoiala ca a impins in prapastie solutia bi-statala. Israelienii de dreapta si dreapta-extrema vor sarbatori, sustinind ca Trump a recunoscut INTREGUL Ierusalim, Vest si Est, drept capitala, ceea ce va complica si mai mult lucrurile. In plus, decizia reprezinta, practic, un pumnal infipt in spatele conducerii palestiniene, care, in ochii propriei populatii, nu mai are nici o credibilitate in eventuale negocieri cu Administratia americana”, a punctat fostul ambasador in Maroc, Marc Ginsberg

LEAVE A REPLY