Pitești. 22 decembrie 2017 În jur de 11 milioane de euro. Atât va pierde Piteștiul după ce suma care va ajunge în bugetele locale din impozitul a fost scăzută de la 16% la 10%. Primarul Piteștiului, Cornel Ionică, estimează că din cauza reducerii cotei impozitului pe venit și a micșorării procentului care revine Primăriilor, bugetul orașului va pierde în 2018 aproximativ 11 milioane de euro!
Dacă până acum Primăriile primeau înapoi 41,7% din impozitul pe venit, cifra a fost crescută, dar doar la 43%. Pentru a echilibra oarecum situația, primarul a anunțat că se gândește la majorarea taxelor și impozitelor locale cu 18-20%, după 11 ani în care municipalitatea nu a umblat la ele! O altă variantă luată în calcul este și contractarea de credite pentru anumite investiții. Asta, deși bugetul strâns exclusiv din surse proprii pentru anul viitor este cel mai mare de la revoluție încoace.

Primarii din toată țara se arată îngrijorați după ce plenul Parlamentului a respins amendamentul potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%. Acest amendament avea rolul de a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, a propus respingerea acestui amendament, care, anterior, a fost aprobat în Comisiile de buget-finanţe. Comisiile de buget-finanţe au aprobat, vineri, amendamentul potrivit căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Dacă va rămâne actuala formă, primarii vor rămâne la mâna guvernului și vor fi nevoiți să aștepte rectificări prin care să li se completeze sumele care le-au fost luate din impozite.

LEAVE A REPLY