Pitești. 22 decembrie 2017. Ministerul de Finanţe a aprobat redistribuirea fondurilor care nu au fost utilizate anul acesta pentru ″Prima Casa″⁣, către băncile care şi-au epuizat plafonul.
Anul acesta, Prima Casă a avut o cerere record, însă banii de la Guvern pentru garanţii vor fi din ce în ce mai puţini până la dispariţia programului, după 2021. În plus, Banca Naţională recomandă schimbarea condiţiilor, astfel încât să fie destinat doar celor cu venituri mici.
Băncile care şi-au epuizat fondurile pentru ″Programul Prima Casa″⁣ şi aveau dosare în aşteptare încă din vara vor primi 22 de milioane de lei. Este vorba despre 10 finanţatori. Suma este mică însă.
În total peste 30 de mii de contracte, dar cererea a fost mai mare decât în anii anteriori. În primăvară, când au fost alocaţi banii şi înainte ca indicele robor să crească, Fondul de Garantare a înregistrat un număr de cereri record: peste 500 pe zi.
Programul Prima Casă ar urma să dispară în 4-5 ani, iar până atunci Guvernul va scădea treptat plafoanele pentru garanţii. Anul viitor vor fi 2 mld de lei, la fel şi în următorii doi ani, iar în 2021, 1,5 mld de lei, adică jumătate din plafonul din 2016.
Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009, pentru a stimula creditarea, după criza financiară. De atunci, peste 240 de mii de locuinţe au fost cumpărate în cadrul acestui program.