București. 18 ianuarie 2018 Joi, 18 ianuarie 2018, Grupul Statelor împotriva Corupţiei, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, a publicat Raportul de conformitate privind România, runda a patra de evaluare, adoptat la data de 8 decembrie 2017.
GRECO evidenţiază că România a implementat pe deplin numai 2 din cele 13 recomandări incluse într-o evaluare din 2016.

7 recomandări nu au fost implementate, iar alte 4 au fost doar parţial implementate, precizează Consiliul Europei într-un comunicat.

Potrivit raportului, progresele înregistrate de România au fost extrem de sensibile, fiind implementate, în concret, doar două dintre cele 13 recomandări realizate ca urmare a evaluării din 2015. Totodată, alte patru recomandări au fost implementate parțial.

Conform JURIDICE.RO, în cuprinsul raportului, GRECO constată o serie de probleme, între care:
– demersuri insuficiente pentru eficientizarea activității unor instituții-cheie în lupta anticorupție, ca de exemplu Agenția Națională de Integritate;
– legiferarea necorespunzătoare, prin folosirea nejustificată a procedurilor de urgență și prin lipsa de transparență;
– rolul redus al Consiliului Superior al Magistraturii și al Inspecției Judiciare în privinţa analizelor, informăriilor şi recomandărilor;
– absența unor acțiuni tangibile care să garanteze o numire transparentă a procurorilor în funcții de conducere;
– încercări de subminare a independenței sistemului judiciar.

Raportul nu cuprinde o analiză asupra proiectelor de modificare a legilor nr. 303/2004, nr. 304/3004 și 317/2004, un atare document urmând să fie discutat și adoptat de GRECO în perioada 19-23 martie 2018.