România sub zăpada!

0
1003

Pitești. 18 ianuarie 2018
Optsprezece judeţe din Oltenia, Transilvania şi Moldova se află sub cod portocaliu de ninsori şi viscol. De asemenea, până la ora 22.00 este în vigoare și o avertizare cod galben de vânt puternic şi precipitaţii abundente. Trei drumuri naţionale – DN 67C, între Novaci şi Rânca, judeţul Gorj, DN 11C între Târgu Secuiesc şi Bixad şi DN 22A între Cataloi şi Hârşova – erau închise dimineață, iar mai multe șosele erau acoperite cu zăpadă, potrivit CNAIR. Circulaţia rutieră a fost îngreunată și pe Valea Prahovei din cauza unei coloane de TIR-uri care s-a format pe DN 1, în zona staţiunii Azuga, S-a circulat doar pe un fir între localitățile Timişu de Sus şi Dârste, din judeţul Braşov, în condiţii de vreme nefavorabilă. Probleme privind circulația rutieră sunt și în Caraş Severin, Covasna sau Mureş. În județul Vrancea, în noaptea de miercuri spre joi, un microbuz cu 18 oameni s-a răsturnat între localităţile Domneşti şi Păuneşti, iar o persoană a avut nevoie de transport la spital.

Miercuri noaptea, pe DN 7C între km 56 și 60 s-au produs avalanșe de zapadă, dar drumul a fost rapid deblocat de autorități. Tot azi-noapte, pe DN 73D în localitatea Vulturești, un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul autoturismului în care se afla singur și a izbit un copac. Din nefericire șoferul a decedat la spital. De asemenea, la primele ore ale dimineții aproape 2500 de consumatori au rămas fără energie electrică. Localitățile afectate au fost Șuici, Sălatrucu, Rucăr, Arefu, Cotmeana, Morărești, Bradu și Moșoaia. Nu au fost făcute cursuri la școala gimnazială din comuna argeșeană Sălatrucu, care nu poate fi alimentată cu energie electrică.

La sediul MAI, a avut loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, în contextul gestionării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

La aceasta au participat primul-ministru Mihai FIFOR, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, reprezentanți ai conducerii ministerelor și ai instituțiilor centrale cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.

Premierul Mihai Fifor a subliniat în deschiderea videoconferinței că, până în acest moment, s-a intervenit în mod operativ pe tot parcursul nopții pentru ca traficul să nu fie blocat, solicitând reprezentanților instituțiilor cu atribuții în domeniu să asigure toate resursele și mijloacele pentru ca lucrurile să nu fie împiedicate să funcționeze în mod corespunzător, iar viața comunităților să revină la normal.
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, a prezentat situația la zi a acțiunilor efectivelor MAI derulate în sprijinul populației, menționând că forțele vor interveni până la înlăturarea tuturor efectelor produse de fenomenele meteo severe. Astfel, ministrul a menționat că în cursul acestei nopți au fost în teren peste 3.500 de pompieri, 4.500 de polițiști și 3.500 de jandarmi. Totodată, începând de ieri de la ora 17.00, a fost suplimentat Centrul Operațional al MAI cu personalul grupei operative din Inspectoratul pentru Situații de Urgență. De la nivelul IGSU au fost trimise forțe și mijloace în sprijinul județelor aflate sub avertizare de viscol și ninsoare.

De asemenea, ministrul a subliniat că au fost închise preventiv unele tronsoane de drum pentru a se evita riscul blocării și înzăpezirii, situația privind circulația pe drumurile naționale fiind în dinamică și monitorizată la nivelul Ministerului Transporturilor.
În final, ministrul afacerilor interne a solicitat prefecților implicare și mai multă operativitate în raportarea situațiilor cu care se confruntă în județele lor, astfel încât să se poată interveni cu rapiditate în sprijinul oamenilor.
Toate situațiile de urgență se raportează până la finalizarea acțiunilor de înlăturare a efectelor produse de fenomenele meteo severe către Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.