Albă ca Zăpada! La fel de frumoasă și după ce a împlinit 80 de ani!

0
3458

Pitești. 4 februarie 2018. În 4 februarie 1938 era distribuit în cinematografe filmul Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici produs de compania Walt Disney, primul lungmetraj muzical de desene animate. Cu un impact cultural enorm, filmul a fermecat întrega lume, a fost desenul animat cu cele mai mari încasări din toate timpurile, a primit premii importante şi s-a clasat pe primul loc în Top 10 al celor mai bune filme de animaţie.
Premiera din 21 decembrie 1937, de la Carthay Circle Theater, unul dintre cele mai faimoase cinematografe ale Hollywood-ului în epoca sa de aur, a fost ovaţionată de public în picioare. Criticii au fost aproape unanimi în admiraţa lor pentru Snow White.

Charlie Chaplin, care asistase la premieră, declara ziarului Los Angeles Times că filmul a depăşit toate aşteptările, iar Disney a creat unul din cele mai bune filme din toate timpurile.

Din 4 februarie 1938, filmul a fost distribuit în toate cinematografele din Statele Unite şi a avut repede încasări de peste 8 milioane de dolari, o sumă enormă în epoca marii crize economice, cea mai mare pe care o înregistrase un film vreodată.

Povestea cu cei şapte pitici simpatici: Sleepy, Dopey, Doc, Sneezy, Grumpy, Bashful și Happy – sau Somnorosul, Mutulică, Înțeleptul, Hapciu, Morocănosul, Ruşinosul și Bucurosul – regina cea rea şi Albă ca Zăpada salvată de prinţul cel frumos, a cucerit lumea.

În acelaşi an, Snow White a fost nominalizat la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră şi premiat la Festivalul Internațional de la Veneţia, iar în 1939 Walt Disney a primit un Oscar de onoare, reprezentat de 8 statuete Oscar, dintre care şapte mici, cu mențiunea „Inovaţie indiscutabilă în domeniul cinematografic care a fermecat milioane de spectatori şi care a deschis vaste perspective cinematografiei”.

În iunie 2008, Institutul American de Film a ales Snow White and the Seven Dwarfs ca filmul de animaţie Nr.1 din toate timpurile şi l-a listat între primele 10 Cele mai mari filme americane ale genului clasic.

Filmul, care a costa 1.499 milioane de dolari, a avut un enorm succes de box-office, doar în SUA s-au încasat peste 185 de milioane de dolari.

LEAVE A REPLY