București. 5 martie 2018.Schimbări importante la PSD care vor fi statuate prin Congresul Extraordinar de sâmbătă. Social-democrații au acceptat propunerea lui Liviu Dragnea ca structura Biroului Politic Național să fie format din 16 vicepreședinți, câte doi pe fiecare regiune de dezvoltare. Dintre cei doi, unul trebuie să fie bărbat, iar celălalt femeie. Delegații vor vota pe regiuni de dezvoltare, în funcție de județul de unde provin, vicepreședinții. Președintele executiv și secretarul general vor fi votați de către toți delegații.
Comitetul Executiv a acceptat astăzi și derogarea prin care președinții de filiale județene pot ocupa funcții de vicepreședinți la nivel național, astfel că Șerban Valeca poate candida pentru o astfel de funcție, așa cum s-a decis în PSD Argeș.
Pe de altă parte, Dragnea a spus că cei care vor candida trebuie să aibă măcar susținerea organizației din care provin, astfel că deputatul Cătălin Rădulescu care anunțase înaintea ședinței că vrea să candideze, are șanse foarte mici.
“În primul rând, s-a luat decizia de organizare a alegerilor pentru preşedinte executiv şi secretar general, pentru că am adoptat o propunere de modificare a Statutului ca secretarul general să fie ales de Congres, şi pentru vicepreşedinţi.
S-a adoptat, de asemenea, modul cum să fie constituit BPN, şi anume câte doi vicepreşedinţi pe fiecare regiune pentru a avea o reprezentare completă şi echilibrată pe tot teritoriul ţării. S-a votat şi paritatea bărbaţi-femei, vicepreşedinţi femei, 8 vicepreşedinţi bărbaţi, câte un bărbat şi o femeie pe o regiune”, a precizat Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, Rădulescu a catalogat drept o șmecherie propunerea lui Dragnea să apară vicepreședinți pe regiuni cu partitate între bărbați și femei. Motivul: mulți domni vor rămâne pe dinafară. Și Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății s-a arătat dezamăgit de opțiune.

“Am mai avut în 2008 opt vicepreşedinţi aleşi pe regiuni, o regiune, Muntenia de exemplu, judeţele de aici vor vota la un număr bine stabilit, o zonă bine stabilită şi vor avea buletine de vot pentru candidaţii lor şi buletine de vot pentru funcţiile naţionale. Vor vota toţi pentru preşedinte executiv şi pentru secretar general. S-a votat ca fiecare candidat să aibă măcar susţinerea, acordul organizaţiei din care face parte. Eu m-am abţinut, dar a fost o părere cvasiunanimă să existe măcar această minimă susţinere. Vor fi candidaturi care se vor depune începând de azi până joi la ora 18,00. (…) Vom mai face un Comitet Executiv vineri pentru a aproba următoarele propuneri de modificare a Statutului”, a mai spus Dragnea.