Halep, campioană la Monteral

0
680

Montreal. 13 august 2018. Simona Halep, locul I WTA, a câştigat duminică finala turneului de categorie Premier 5 de la Montreal, învingând-o pe Sloane Stephens (SUA), locul 3 WTA, în trei seturi – 7-6, 3-6, 6-4.
Simona va încasa un cec de 519.480 de dolari şi 900 de puncte WTA, iar învinsa 252.425 de dolari şi 585 de puncte WTA. Pentru româncă este al 18-lea turneu din carieră, al treilea în acest an, al doilea la Montreal. Pentru ea urmează turneul de la Cincinnati.
Cele două jucătoare s-au mai întâlnit de opt ori până în prezent, Halep a câştigat ultimele cinci partide, ultima dată în finala de la Roland Garros, când s-a impus cu 3-6, 6-4, 6-1 şi a obţinut primul ei trofeu de grand slam.
Finala de la Montreal a adus faţă în faţă cele mai bune jucătoare pe suprafaţă rapidă, sportive ce şi-au onorat cu vârf şi îndesat acest statut printr-o evoluţie de clasă, spectaculoasă, cu o mare risipă de energie. Balanţa s-a înclinat când într-o parte, când în cealaltă, nervii au fost întinşi la maximum, cel puţin în cazul Simonei Halep, emoţiile au atins cote înalte, iar publicul, împărţit şi el în tribune în susţinerea celor două jucătoare, a trecut prin toate senzaţiile.

Simona Halep a câştigat a doua oară la Montreal, după ediţia din 2016, şi a învins-o tot a doua oară pe Sloane Stephens, campioana ultimei ediţii a US Open, într-o, după Roland Garros, dovedind încă o dată că este cea mai bună jucătoare din lume. Dincolo de tenisul jucat, Halep s-a impus, duminică, prin muncă, foarte multă muncă depusă pe teren, prin refuzul de a piedre, prin dorinţa de juca orice minge şi de a nu privi pe tabelă. Ea a câştigat un duel psihic şi fizic, în afara celui tactic, şi a arătat cât de completă este ea ca jucătoare de tenis.
În decisiv, numărul 1 mondial a condus cu 2-0, cu break în primul ghem, dar nu lăsa impresa că va duce la capăt meciul cu victorie. Şi acaestă senzaţie a fost intărită iniţial, pentru că Stephens a revenit şi la 2-2 a avut 40-0 şi serviciul. Dar ceva s-a dereglat în jocul americancei, care a produs câteva greşeli neaşteptate. Halep a făcut break-ul şi, pe fondul unei căderi a rivalei, s-a desprins apoi la 5-2. La acest scor, Halep a avut minge de meci, dar a pierdut-o cu o dublă greşeală. La avantaj pentru ea, Stephens a dat uşor într-o minge ca şi când ar fi fost aut, dar arbitrul nu a reacţionat. Americanca avut intenţia de a renunţa, crezând şi ea că s-a păcălit, dar a cerut totuşi reluarea, care a confirmat autul. Astfel, ea a reuşit să se apropie la 3-5. Halep a mai ratat două mingi de meci în ghemul următor (15-40) şi Stephens a mai făcut un pas în strângerea scorului pe tabelă. Lideul WTA nu a mai scăpar victoria apoi, câştigând decisivul au un as şi cu 6-4, după două ore şi 41 de minute de la prima minge.

În Canada, învingătoarea va încasa un cec de 519.480 de dolari şi 900 de puncte WTA, iar învinsa 252.425 de dolari şi 585 de puncte WTA.

Anterior, cele două jucătoare s-au mai întâlnit de opt ori, iar Halep câştigase şase partide, ultima dată în finala de la Roland Garros, când s-a impus cu 3-6, 6-4, 6-1 şi a obţinut primul ei trofeu de grand slam.

Simona Halep, în vârstă de 26 de ani, disputat a XXXII-a finală din carieră, a cincea din acest an. Ea a câştigat 18 finale până acum.

Titluri WTA de simplu: 18 – Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul “mic” al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Finale WTA de simplu: 14 – Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5), în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5), în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

După Rogers Cup, Halep va evolua, săptămâna viitoare, la turneul de la Cincinnati, tot de categorie Premier 5.