A început școala, din nou fără manuale! Cât au costat pregătirile și ce structură are anul școlar 2018-2019

0
514

Pitești. 10 septembrie 2018 La nivel național, aproximativ 2,9 milioane de elevi încep, luni, școala. A început școala, dar pregătirile au început de cel puțin o săptămână înainte. Părinții au mers în magazine și librării pentru achiziționarea ghizodanului și a rechizitelor. În cazul unora, a fost nevoie și de un buget dedicat uniformei. Pentru cei mai mulți însă, investiția a fost mai mare, dacă școlile nu au uniforme, pentru că au trebuit să țină cont și de preferințele copiiilor atunci când au cumpărat hainele.
Bugetul este un element important în luarea deciziilor, iar pentru a acoperi toate nevoile, părinţii trebuie să scoată din buzunar, în medie, 350 lei.
Ghiozdanul este cel mai important accesoriu ce trebuie achiziţionat. Pe lângă acesta, lista de cumpărături trebuie să mai cuprindă: penar, creioane, stilou, creioane colorate, radieră, ascuţitoare, riglă, acuarele, bloc de desen, carioci, caiete, coperte pentru cărţi. Pentru un ghiozdan echipat complet, pe listă se mai pot adăuga şi alte rechizite, precum seturi pentru geometrie, pixuri, cutie pentru mâncare sau calculator de buzunar.
Nu trebuie pierdut însă din vedere faptul că medicii recomandă ca ghiozdanul să fie cât mai uşor pentru a evita problemele de sănătate ale copilului. Bugetul minim pentru cumpărături, dacă nu luăm în calcul şi uniforma şi echipamentul sportiv, este de 200 de lei, dar în medie părinţii investesc aproximativ 350 de lei pentru toate rechizitele.
Pentru a economisi bani şi pentru a evita achiziţionarea unor lucruri de care copiii nu au nevoie, părinţii ar trebui să întrebe la şcoală ce nu poate lipsi din ghiozdanul copilului. Preţul rechizitelor variază în funcţie de modelul dorit, dar suma minimă pentru achiziţionarea unui ghiozdan este de 50 lei, acesta reprezentând şi cel mai scump accesoriu pentru şcolari. Celelalte produse au preţuri şi mai accesibile: preţul unui stilou porneşte de la 5 lei, al unui caiet de matematică sau dictando de la un leu, iar a unui bloc de desen de la 1,7 lei. Cele mai vândute produse sunt cele colorate sau cu personaje din filmele de desene animate, în cazul copiilor cu vârsta de până la 14 ani. Liceenii se orientează, mai degrabă, spre produse mai în pas cu moda, ba chiar aleg 2-3 variante ale aceluiaşi produs pentru a se putea asorta pe parcursul anului şcolar.

Manuale lipsă
În școli nu au ajuns încă abecedarele, manualele de clasa a II-a sau vreun manual de engleză de clasa a VI-a. Ministerul promite că măcar abecedarele să ajungă în toate școlile zilele acestea. După izbucnirea scandalului privind greșelile din 150.000 de manuale de geografie deja tipărite, Editura Didactică și Pedagogică a decis să reverifice toate cărțile care nu fuseseră încă printate. Acesta este motivul invocat vineri de editură pentru a explica întârzierea livrării abecedarelor și a manualelor de clasa a II-a. Chiar și așa, Editura Didactică și Pedagogică anunță că întârzierea nu va mai fi la fel de mare ca în anii precedenți.
Lipsește și manualul de engleză de clasa a VI-a și nu se știe când va exista unul nou. Nici un profesor român nu a depus un manuscris pentru această disciplină, iar ministerul se află deja la al 3-lea apel. Profesorii vor folosi vechile manuale. În total, contractul dintre ministerul Educației și propria editura prevede achiziționarea a 2.400.000 de manuale, pentru peste 5 milioane de euro.

Structura noului an școlar
Anul școlar 2018-2019 va avea 34 de săptămâni, adică 168 zile lucrătoare. Semestrul I va dura de la 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2018 și semestrul II de la 11 februarie 2019 la 14 iunie 2019.
În ceea ce priveşte vacanţele, acestea se vor desfăşura astfel: de pe 22 decembrie 2018 -13 ianuarie 2019 va fi vacanţa de iarnă, de pe 2 februarie 2019 – 10 februarie 2019 va fi vacanţa intersemestrială, urmând ca în perioada 20 aprilie 2019-5 mai 2019 să fie vacanţa de primăvară.
Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie-4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasele de a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.
Programul naţional “Şcoala altfel”, va avea o durată de 5 zile consecutive în timpul anului şcolar şi se va derula în perioada 1 octombrie 2018-31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolii.
Examenele semestriale vor avea loc, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel putin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primavară, potrivit unui calendar specific.