Video! Ministrul Apărării și ambasadorul SUA, la Câmpulung

0
624

Câmpulung. 20 septembrie 2018 Ministrul Apărării, Mihai Fifor şi ambasadorul SUA, Hans Klemm, au participat, joi, la ceremonia de repatriere din Afganistan a militarilor Batalionului 30 “Vulturii Carpaţilor”, desfăşurată la sediul din Câmpulung Muscel al Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”.

După intonarea imnului, apelul solemn şi oficierea unui ceremonial religios, a fost decorat drapelul de luptă al unităţii, căreia, în semn de recunoaştere pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate în cadrul executării misiunii “Resolute Support” din Afganistan, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofiţer cu însemn de război pentru militari. Festivităţile s-au încheiat cu defilarea militarilor întorşi din teatrul de operaţii.

“Batalionul nu este la prima misiune, avem aici militari (…) veterani ai teatrelor de operaţii, oameni care ştiu ce înseamnă să slujeşti sub drapel şi să-ţi faci datoria fără niciun fel de reţinere. (…) Nu poate fi o zi mai frumoasă decât aceea în care, după prezenţa solemnă, constatăm că efectivele sunt complete şi că toţi colegii noştri sunt în siguranţă acasă”, a declarat Mihai Fifor, după încheierea festivităţilor.

Ministrul a adăugat că atenţia sa se va concentra, acum, asupra militarilor care i-au înlocuit pe vânătorii de munte argeşeni în teatrul de operaţii din Afganistan.

La rândul său, ambasadorul Hans Klemm şi-a arătat aprecierea pentru activitatea militarilor români care au acţionat alături de colegii lor americani.

“Sunt foarte recunoscător, onorat să reprezint Statele Unite în această zi, să le urez ‘Bun venit acasă’ militarilor care şi-au făcut pe deplin datoria în Afganistan. Statele Unite apreciază parteneriatul cu România în Afganistan (…), militarii americani au cel mai mare respect faţă de capacităţile, curajul şi angajamentul soldaţilor români şi se simt onoraţi să se afle alături de ei. (…) Am fost recunoscător şi pentru faptul că toţi membrii Batalionului 30 s-au întors acasă”, a spus diplomatul american.

La Câmpulung Muscel a fost prezent şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Asistenţa a fost formată din sute de persoane, membri ai familiilor militarilor întorşi din Afganistan, dar şi oficialităţi judeţene şi locale.

Misiunea principală a Batalionului 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor”, desfăşurată în perioada februarie – august 2018, a constat în securizarea bazei aeriene militare din Kandahar pentru a asigura protecţia forţelor coaliţiei şi a permite executarea operaţiunilor de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor de Securitate şi Apărare Naţionale Afgane.