Profesorii maghiari pot preda în continuare limba română. Ministrul Educației a demisionat

0
345

Demisie cu scandal din fruntea Ministerului Educaţiei. Valentin Popa a anunţat că pleacă din Guvern după o discuţie scurtă cu Liviu Dragnea. “Limba română şi România nu sunt de negociat!”, a declarat pentru Ştirile ProTV ministrul demisionar.
Motivul invocat are legătură cu solicitarea UDMR de abrogare a ordonanţei care prevede susţinerea orelor de română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale de către profesori de specialitate. “De data asta, UDMR are dreptate”, a fost reacţia şefului PSD, Liviu Dragnea.

După ce a mers la Parlament şi a vorbit cu şeful său de partid, Liviu Dragnea, Ministrul Educaţiei nu a mai participat la şedinţa de Guvern şi şi-a dat demisia din funcţie.
Valentin Popa a fost concis: “Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România.”

Scandalul a pornit după liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este suspendat, în acest moment. Hunor a cerut abrogarea unei prevederi din Ordonanţa de urgenţă 8/2018, adoptată de Guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei.

Potrivit textului, predarea Limbii şi Literaturii române la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se face doar de către profesori cu studii superioare de specialitate.

Liderii UDMR au afirmat că prevederea este umilitoare şi discriminatorie, au cerut eliminarea ei şi chiar demisia sau demiterea ministrului.

Valentin Popa: “Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată”.