Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, marţi, apelurile depuse de România şi Lituania faţă de condamnările pronunţate de această instanţă judiciară în luna mai pentru participarea la programul închisorilor secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA).
CEDO le-a dat deja dreptate la doi deţinuţi de la penitenciarul militar american Guantanamo Bay, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaida (contra Lituaniei), care afirmă că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări în perioada 2004-2006, fiind supuşi la diverse forme de violenţe psihice şi fizice. Altfel spus, CEDO confirmă că în mandatele lui Ion Iliescu și Traian Băsescu pe teritoriul României a existat un centru de detenție secret al CIA pe teritoriul țării noastre
Nici România şi nici Lituania nu au recunoscut găzduirea unor închisori secrete ale CIA şi au făcut apel. Dar judecătorii CEDO au respins marţi apelurile, informează Agenţia France-Presse şi publicaţia L’Orient Le Jour. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat, în mai, România şi Lituania în dosarul închisorilor secrete ale CIA, ţara noastră fiind găsită vinovată de încălcarea drepturilor unui deţinut din acest centru.
Conform unor informații, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete ar fi găzduit centrul de detenţie al CIA de pe teritoriul României. Clădirea se află în inima Bucureştiului, într-o zonă retrasă, la doi paşi de Gara de Nord. În acest sediu ar fi fost torturat deținutului Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri, suspectul de terorism care a dat țara în judecată la CEDO. Locul a fost dezvăluit de jurnaliștii de la Associated Press şi televiziunea germană ARD care mai susțin că între noiembrie 2003 şi septembrie 2005, centrul de detenţie al serviciului american de informaţii externe ar fi funcționat în clădirea guvernamentală.