Cel mai mare exercițiu din România. Care este cea mai mare problemă descoperită de Arafat în cazul unui cutremur uriaș

0
458

București. 15 octombrie 2018 Exerciţiul Seism 2018, cea mai mare simulare de acest fel organizată pe teritoriul Uniunii Europene, este în toi. În această noapte s-au instalat zece mii de paturi pentru sinistraţi pe Arena Naţională. Autorităţile sunt mulţumite de modul în care au decurs până acum intervenţiile în cadrul exerciţiilor de simulare a unui dezastru major în Bucuresti şi Ilfov. Instituţiile au reacţionat bine şi nu au fost reacţii întârziate.
În a doua zi a exercițiului “Seism 2018”, autoritățile au imaginat un prim bilanț al dezastrului.
2000 de morți, 4000 de răniți și 7000 de dispăruți sunt scenariul căruia ar trebui să îi facă față militarii, forțele de ordine și personalul medical care se antrenează pentru un cutremur puternic.
Imediat după prânz, în simulare a fost inclusă o replică seismică, iar Capitala ar fi avut de suferit.
La 2 noaptea, aterizează la Baza 90 din Otopeni o aeronavă militară trimisă din Israel. Potrivit exercițiului, imediat după un cutremur major autoritățile noastre lansează un apel internațional de ajutor.

Hagay Frenkel, medic șef adjunct al Forțelor Armate Israeliene: “Acest exercițiu este o oportunitate excelentă pentru noi de a lucra împreună, de a împărtăși cunoștințe, și de a învață împreună. ”

Un avion Spartan, dotat pentru misiuni de evacuare medicală, s-a ridicat imediat de pe pistă. În simulare, centrul de coordonare a decis ca 12 răniți grav să plece din Capitală spre un spital de urgență din Cluj.
Potrivit scenariului, în Vrancea s-ar fi produs un cutremur major la 140 de km adâncime. Unda seismică s-ar fi deplasat spre București, orașul cel mai afectat de cutremur în exercițiul celor de la ISU. În simulare, calamitatea s-ar fi soldat cu 2000 de morți, 4000 de răniți, 7000 de dispăruți și 30.000 de sinistrați.
Dimineață au ajuns în țară și ambulanțe și camioane medicale din Austria, Italia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova. Problema este că nu există, până azi, o procedura rapidă, pentru ca doctorii și asistenți străini să primească rapid drept de liberă practică pe teritoriul nostru.

Raed Arafat, secretar de stat MAI:

Cât durează în realitate până când se mișcă documentele și acești doctori pot acționa? Dacă vrem să mergem după proceduri, câteva săptămâni. Dar în cazul unui dezastru este clar că trebuie facilitate aceste aspecte

Exercițiul este supravegheat și de comisarul european pentru managementul crizelor. “Seism 2018” continuă până miercuri, așa că de luni în simularea cutremurului va apărea un factor care ar putea afecta viteza de reacție a salvatorilor: traficul din București.

Sursa video: Youtube
canal: Bucuresti FM 98,3