Pitești. 2 noiembrie 2018 Pesta porcină a ajuns și în Argeș. Un focar a fost descoperit într-o gospodărie din Negrași, din nordul județului Argeș. Patru porci au fost descoperiți morți. Probele au fost trimise la analize, însă autoritățile se așteaptă la cel mai negru scenariu: porcii au murit din cauza pestei porcine.

“Deocamdată avem această suspiciune, trebuie să sosească analizele probelor trimise la București. Noi ne-am întâlnit deja în cadrul Centrului Local de Combatere a bolilor și am luat o serie de măsuri. Am cerut ca ceilalți trei porci din gospodărie să fie eutanasiați și îngropați. Proprietarul trebuie să anunțe consiliul local pentru activarea centrului de sprijin local. Proprietarul trebuie să își țină toate furajele, să nu le vândă și să pună dezinfectant la intrarea pe plantație. Am limitat circulația animalelor și persoanelor pe o rază de risc”, a precizat în exclusivitate pentru Proargeș.ro Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeș.
Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.
Argeșul ar fi al 16 -lea județ în care a fost confirmată prezența pestei porcine. La sfârștiul lunii trecute, aceasta ajunsese și în Dâmbovița și Dolj.

Prefectura Argeș a venit cu lămuriri pe această temă:

Pe teritoriul judeţului Argeş, la data de 02 noiembrie 2018, există o suspiciune de îmbolnăvire cu acest virus într-o gospodărie din localitatea Negraşi, sat Negraşi. Au fost prelevate probe de la patru porci decedaţi şi sunt aşteptate analizele de laborator pentru confirmarea sau infirmarea apariţiei virusului.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit la această dată pentru a stabili măsurile ce se impun în astfel de situaţii, după cum urmează:

Se vor izola animalele suspecte de boală;
Se vor păstra animalele moarte, carnea şi produsele obţinute prin tăiere, fără a le înstrăina sau valorifica;
Nu se va permite circulaţia animalelor sau a persoanelor în locul presupus a fi contaminat;
Se păstrează furajele care au venit în contact cu animalele suspecte de boală, fără a le administra altor animale;
Se vor păstra izolate ustensilele de grajd, aşternuturile, mijloacele de transport folosite sau orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu;
Toate animalele suspecte de boală din gospodăria respectivă vor fi eutanasiate şi îngropate într-o locaţie bine stabilită.
Se va realiza un inventar al tuturor exemplarelor de suine din satul respectiv.
Se va interzice circulaţia porcilor, a produselor provenite din tăiere, sau a altor materii şi produse care pot fi purtătoare de virus, la intrările şi ieşirile din zona de supraveghere, respectiv satul Negraşi.

Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş şi DSVSA Argeş solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea tuturor măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau la DSVSA Argeş.

În cazul în care se confirmă apariţia virsului de pestă porcină africană vor fi anunţate măsuri suplimentare ce vor fi luate de instituţiile publice competente.