Pitești. 2 noiembrie 2018 Un focar a fost descoperit într-o gospodărie din Negrași, din nordul județului Argeș. Patru porci au fost descoperiți morți. Probele au fost trimise la analize, iar rezultatele au sosit de la București cu un verdic previzibil: pesta porcină este în Argeș. Directorul DSVSA Argeș Daniel Lupu a confirmat pentru Proarges.ro că rezultatele au fost pozitive.

Într-adevăr, s-a confirmat existența pestei porcine la focarul din Negrași. Vom da mai multe lămuriri în conferința de mâine de la Prefectură. Primele măsuri au fost luate deja, mâine vom continua cu o cartografiere a animalelor din zonă pentru a încerca limitarea extinderii focarului. Deja am luat măsuri pentru limitarea circulației pe o rază de trei kilometri, iar proprietarul trebuie să eutanasieze și să incinerese ceilalți trei porci din gospodărie”

– Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeș pentru Proarges.ro.

Prefectura Argeș a venit cu lămuriri pe această temă:

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit la această dată pentru a stabili măsurile ce se impun în astfel de situaţii, după cum urmează:

Se vor izola animalele suspecte de boală;
Se vor păstra animalele moarte, carnea şi produsele obţinute prin tăiere, fără a le înstrăina sau valorifica;
Nu se va permite circulaţia animalelor sau a persoanelor în locul presupus a fi contaminat;
Se păstrează furajele care au venit în contact cu animalele suspecte de boală, fără a le administra altor animale;
Se vor păstra izolate ustensilele de grajd, aşternuturile, mijloacele de transport folosite sau orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu;
Toate animalele suspecte de boală din gospodăria respectivă vor fi eutanasiate şi îngropate într-o locaţie bine stabilită.
Se va realiza un inventar al tuturor exemplarelor de suine din satul respectiv.
Se va interzice circulaţia porcilor, a produselor provenite din tăiere, sau a altor materii şi produse care pot fi purtătoare de virus, la intrările şi ieşirile din zona de supraveghere, respectiv satul Negraşi.