București. 5 noiembrie 2018 Lideri PSD excluși din partid. Valeca ar putea deveni vicepreședinte al PSD
Liderul PSD Dâmbovița Adrian Ţuţuianu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au fost excluşi din partid în urma unei decizii luate de Comitetul Executiv Naţional al PSD. La finalul şedinţei, Marian Neacşu a anunţat că vor face contestaţie. Cei doi au fost excluși în urma ședinței Comitetului Executiv cu majoritatea voturilor liderilor social-democrați: au fost 53 de voturi pentru și 9 voturi împotriva excluderii.
Nu suntem un partid de maimuțe
”Pentru mine nu a fost o zi plăcută. PSD nu e un partid de maimuțe, e un partid cu o personalitatea foarte puternică, nu pot fi luați de nas și convinși cum să voteze. Nu a fost o dorință a mea cu Marian Neacșu sau a lui Adrian Țuțuianu, ci a colegilor mei. Eu consider că acest CEX încearcă să țină partidul pe direcția pe care a pornit și să reziste la toate atacurile, din interior și exterior. Ultima excludere a fost cea a lui Valeriu Zgonea, când eu am ieșit din sală. Acum nu am mai ieșit din sală, pentru că a fost o măsură necesară. Știu că sunt supărați, încărcați de dușmănie. Trebuie să se întrebe dacă nu cumva CEX de azi a avut dreptate. Dacă vor respecta ce au spus azi, în CEX, vor acționa într-un fel, dacă nu, vom vedea.”, a declarat Liviu Dragnea după această ședință.
Preşedintele PSD a precizat că mai bine de două treimi dintre membrii Comitetului Executiv Naţional au votat pentru excluderea din partid a lui Adrian Ţuţuianu şi a lui Marian Neacşu, liderul social-democraţilor afirmând că cei care au luat o astfel de decizie au fost supăraţi de conţinutul înregistrărilor cu Ţuţuianu apărute în presă, respectiv pentru faptul că Marian Neacşu nu şi-a mai îndeplinit rolul de secretar general al PSD.
“Şi aceste lucruri au fost propuse atunci chiar de către cei care au semnat acea scrisoare sau au susţinut-o. S-a convenit propunerea mea – eu atunci nefiind de acord cu niciun fel de măsură, cum nu sunt nici acum – ca toată lumea să se ocupe de ceea ce trebuia să facă un partid, şi anume să funcţioneze, să fie unit, şi să-şi sprijine guvernul care pune în practică un program de guvernare. Din păcate, ulterior au apărut unele înregistrări de la nişte şedinţe pe care le-a condus domnul Adrian Ţuţuianu şi am spus: ‘condamn cu toată fermitatea acest mod de a înregistra şedinţele interne de partid, ale oricărui partid’, dar acele afirmaţii ale domnului Ţuţuianu au supărat cea mai mare parte dintre membrii de partid. Astăzi, foarte mulţi colegi i-au reproşat domnului Ţuţuianu acele afirmaţii. Chiar dacă nu sunt de acord şi condamn cu toată fermitatea modul în care s-a procedat să se înregistreze între ei acolo, la şedinţă, afirmaţiile au rămas. Domnul Ţuţuianu, în timpul şedinţei de astăzi, a spus că ar putea, dacă e cazul, să-şi ceară scuze, dar că în continuare îşi menţine toate afirmaţiile. Colegii noştri nu au fost de acord cu această abordare, pentru că lucrurile grave care sunt acolo nu pot fi şterse cu buretele”, a explicat Dragnea motivele excluderii lui Țuțuianu.

Neacșu, negocieri cu opoziția

El a arătat şi motivele pentru care Marian Neacşu a fost exclus, unul dintre ele fiind că nu s-a mai ocupat de partid și a vorbit despre eventuale negocieri purtate cu opoziția. “Tot după Comitetul Executiv Naţional, am sperat cu toţii, în frunte cu mine, că după două – trei zile de supărare, care poate fi firească, oamenii încep să se apuce de treabă. Domnul Neacşu să-şi exercite într-un mod efectiv funcţia de secretar general şi să acţioneze conform statutului. (…) Din păcate, după acel CExN, domnul Neacşu nu a mai ajuns la Kiseleff şi n-a mai făcut niciun fel de acţiune de acest gen. În schimb, mulţi colegi parlamentari şi preşedinţi de organizaţii ne-au tot spus în ultima săptămână că sunt chemaţi parlamentari să adere la un proiect – n-au înţeles foarte bine care este proiectul. Iar în ultimele zile au apărut din partea Opoziţiei oameni care au spus că există o negociere între domnul Neacşu şi lideri ai Opoziţiei, care au fost asiguraţi că vor avea un număr suficient de voturi de la PSD pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva PSD-ALDE (…) Am auzit că vor contesta această decizie. Este un drept pe care îl au, este firesc să o facă. În schimb, sper ca toţi ceilalţi colegi să înţeleagă că obiectivele noastre rămân aceleaşi şi că nu mai trebuie să furnizăm subiecte de dezbatere publică care nu au legătură cu programul de guvernare sau cu ceea îşi doresc într-adevăr românii”, a mai spus Dragnea.

Vicepremierul Paul Stănescu susţine că PSD a făcut “o mare greşeală” prin decizia de excludere a senatorului Adrian Ţuţuianu şi a secretarului general al partidului Marian Neacşu.
“Cred că partidul a făcut o mare greşeală astăzi, poate cea mai mare greşeală pe care a făcut-o conducerea partidului astăzi. Eu sunt lângă doi colegi care au muncit în acest partid, care au merite deosebite. Niciodată nu au avut o acţiune împotriva Partidului Social Democrat şi, de aceea, eu chiar sunt lângă ei şi consider că e o mare greşeală”, a afirmat Stănescu.
El a făcut această declaraţie alături de Adrian Ţuţuianu şi de Marian Neacşu, care au părăsit şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în care s-a decis excluderea, înainte de finalizarea acesteia. Întrebat dacă se aşteaptă să fie următoarea “victimă” la viitoarea şedinţă a Comitetului Executiv, Stănescu a replicat: “Nu am nicio problemă”.