Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia executarea fără autorizaţie a lucrărilor de construcţie nu se mai sancţionează cu închisoarea, cum este în prezent, scrie Agerpres.

Proiectul de lege abrogă litera a) a articolului 24 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Astfel, a fost abrogată prevederea potrivit căreia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă executarea fără autorizaţie de construcţie sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute.

Proiectul semnat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Florin Iordache, dar şi de liberalul Florin Roman a fost criticat de deputatul Nicuşor Dan.

“La modificarea Legii construcţiilor, Legea 50, sunt trei modificări importante care dezincriminează trei infracţiuni – una este intervenţia fără autorizaţie pe monumente şi pe imobile din zonele protejate, alta vizează lucrări mari de infrastructură cum ar fi căi ferate, tasări de maluri şi a treia vizează foraje geologice, prospecţiuni şi foraje pentru petrol şi gaze naturale. Fiecare dintre acestea erau infracţiuni până acum, dacă legea va trece, ele vor fi simple contravenţii. Guvernul a dat un punct de vedere negativ acestei iniţiative legislative, Ordinul Arhitecţilor s-a pronunţat ferm împotriva acestei iniţiative legislative”, a declarat Nicuşor Dan, la Parlament.

El a adăugat că dezbaterea acestui proiect trebuie amânată.

“E adevărat că legea în forma actuală permite o interpretare abuzivă în sensul că un proprietar care uneori habar nu are că este într-o zonă protejată, teoretic, dacă îşi zugrăveşte în casă fără autorizaţie sau îşi schimbă mobilierul intern comite o infracţiune, ceea ce nu e în regulă. Noi am avut în Parlament un grup de lucru cu Ministerul Dezvoltării pe o nouă lege a construcţiilor şi toată această departajare foarte fină era făcută în acest proiect. Mai bine aşteptăm acest proiect de lege bun, decât să dezincriminăm acum, să scoatem din zona penală tot felul de oameni care cu adevărat au făcut abuzuri, cum ar fi, de exemplu, primarul Sectorului 3 cu demolarea unui monument istoric acolo unde şi-a făcut sediul Primăriei Sectorului 3”, a spus Nicuşor Dan.