Sindromul Stockholm a lovit PNL

În sfârșit, s-a terminat cu bluf-ul! Ludovic Orban și PNL au început să joace cu cărțile pe masă și își arată spinarea încovoiată în fața șefilor din PPE care o vor pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Așa se face că PNL a anunțat că va milita activ pentru ca Kovesi să fie validată în această funcție. Iar anunțul a fost făcut chiar de Orban, cel care a zburat din candidatura pentru primăria Capitalei tocmai în urma unei anchete a DNA.

În urma propunerilor înaintate de juriul care a realizat selecția candidaților pentru poziția de procuror-șef european și a etapelor de procedură care urmează a fi parcurse în perioada următoare, Ludovic Orban anunță că Partidul Național Liberal va susține ca reprezentantul României, clasat pe primul loc în ordinea de preferință, în persoana Laurei Codruța Kovesi, să fie validat în această poziție.

Potrivit unui comunicat de presă al partidului, reprezentanții PNL vor milita activ la nivelul Parlamentului European și al grupului Partidului Popularilor Europeni pentru a obține un vot favorabil candidaturii fostului procuror general și procuror-șef al DNA, care va avea loc cel mai probabil în luna martie.


Parchetul European va avea în atribuții investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE și a complicilor acestora.

“Solicit ministrului Justiției, Tudorel Toader, să renunțe la eforturile de blocare a acestei proceduri și de denigrare a fostului șef al DNA și să înțeleagă faptul că această campanie pe care a declanșat-o este dăunătoare României. Este clar că patriotismul pe care îl clamează Tudorel Toader și coaliția PSD-ALDE nu este altceva decât o retorică de carton, goală de conținut.

Postura în care s-a așezat ministrul Justiției este una caraghioasă, câtă vreme juriul care a realizat selecția este format din 12 specialiști din statele Uniunii Europene care știu foarte bine cum a fost regizat procesul de schimbare din funcție a fostei șefe DNA de către Liviu Dragnea și camarila sa.

Dacă Tudorel Toader va persista în a fi ostil numirii candidatului României în poziția de procuror-șef european și, cu toate acestea, va obține această funcție, ministrul Justiției va fi obligat să-și prezinte urgent demisia întrucât va fi dovedit că s-a compromis iremediabil în văzul întregii Uniuni Europene”, afirmă Ludovic Orban.