Bugetul pentru programul „Prima Casă” 2019 a fost adoptat astăzi de Guvern printr-un proiect de act normativ. Asta înseamnă că programul, ce permite cumpărarea unei locuințe, va continua și în acest an. Iar Guvernul s-a ținut de cuvânt și a alocat două miliarde de lei pentru program.

„Executivul a aprobat în ședința de Guvern de astăzi plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului Prima casă. Două miliarde de lei alocă Ministerul Finanțelor Publice în acest an pentru românii care doresc să își achiziționeze o locuință.”, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit unei declarații a ministrului Finanțelor Publice, programul ar putea suferi unele modificări în acest an, în sensul că se va îndrepta mai mult spre partea socială a proiectului.

Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceiaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern.

„Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi prin Prima Casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi.”, a explicat Eugen Teodorovici.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, de la lansarea programului ‘Prima Casă’ în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 de miliarde de lei. De la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie 2018 numărul garanţiilor acordate era de 17.915, iar valoare totală a acestora de 1,7 miliarde lei.