Judecătorii constituționali au respins astăzi cererea președintelui pe Legea bugetului. Klaus Iohannis a sesizat CCR și a spus că Legea bugetului încalcă legea fundamentală atât prin modul în care a fost adoptată, cât şi prin conţinut. CCR a respins cererea președintelui Klaus Iohannis, anunță Ionuț Gheorghe, de la Parlament. Conform legii bugetului, adoptată de Parlament, de la 1 martie alocațiile copiiilor ar fi trebuit să fie majorate de la 1 martie. Cum legea a fost contestată însă, majorările nu vor putea fi aplicate decât în luna următoare lunii în care bugetul va fi promulgat de Klaus Iohanni

Bugetul de stat a fost trimis la CCR la o săptămână după ce a fost adoptat, șeful statului consideră că actul normativ cuprinde mai multe articole care sunt neconstituționale, unul se referă la rolul și atribuțiile Consiliului Fiscal. Klaus Iohannis a mai spus că raportul privind situația macroeconomică este creat pe cifre care ignoră evoluțiile la nivelul economiei mondiale și europene.

Preşedintele Klaus Iohannis retrimite bugetul în Parlament. Decizia vine după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea şefului statului referitoare la legea bugetului, dar a admis obiecţia de neconstituţionalitate privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar. Liderii PSD spun că vor vota rapid bugetul în aceeași formă și îl vor trimite din nou președintelui, care va fi obligat să-l promulge.Klaus Iohannis a declarat că bugetul a fost croit pentru a servi în principal intereselor politice ale unui grup restrâns.

“PSD urmărește o agendă care nu are legătură nici cu economia, nici cu situația românilor și nici cu dezvoltarea reală a țării”, spune Iohannis.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Faptul că apar peste noapte inițiative precum Ordonanța lăcomiei sau, mai nou, intenția disperată a PSD de a pune mâna pe rezerva de aur a României arată că nici măcar PSD nu are încredere că bugetul lor poate fi realizat. Faceți un buget sănătos pentru România!

Reprezentanții guvernului și ai PSD resping acuzațiile președintelui și îi reproșează că blochează creșterea alocațiilor copiilor și investițiile.

Daniel Suciu, vicepremier: Cred că domul președinte ar trebui să dea niște explicații. Pentru că a întârziat bugetul, a împiedicat autoritățile locale să-și facă treaba și cred că ar trebui să-și ceară scuze.

Liviu Dragnea, liderul PSD: Suntem pregătiți, adoptăm rapid, în cele mai scurte termene prevăzute de regulament și de Constituție. Imediat cum va ieși motivarea Curții în ceea ce privește legea privind plafonarea, probabil că e vorba de procedură sau de regulament, o vom adopta în procedură de urgență.