Alergia la acarienii de praf, mituri și realitate

Alergia la acarieni - mituri si realitate

E greu de crezut că niște organisme microscopice, inofensive pentru majoritatea oamenilor, pot să afecteze atât de tare viața celor predispuși la alergii.

Reprize de strănut, nas înfundat, ochi roșii și înlăcrimați, tuse seacă, sunt numai câteva simptome ale alergiei la acarieni.

Petrecem o mare parte din zi în interior și mai ales în pat, acolo unde trăiesc milioane de acarieni.

În ultimii ani, numărul persoanelor alergice la acarieni a crescut mult și continuă să crească. Faptul că stăm mai mult timp în spații închise, că nu aerisim încăperile sau că folosim încălzirea din locuințe la temperaturi prea ridicate, favorizează mediul pentru înmulțirea acarienilor.

Există o serie de mituri legate de acarieni dar și lucruri adevărate, mai puțin cunoscute.

Alergia se manifestă la praf: FALS

De fapt, alergia nu se manifestă la praf ci la acarienii de praf, mai precis la proteina din excrementele și reziduurile lor. Un acarian produce de 200 de ori greutatea lui în fecale.

Dacă aspirăm bine și ștergem praful, scăpăm de acarieni: FALS

În realitate, cei mai mulți acarieni, milioane chiar, trăiesc în saltele, pilote și perne. Aspirarea podelelor și ștergerea prafului, ajută la întreținerea curățeniei însă nu elimină în totalitate acarienii. De fapt, aceștia nici măcar nu trăiesc pe suprafețele dure și în aer.

Dimpotrivă, aspirarea poate ridica acarienii în aer și nu este indicată atunci când există persoane alergice în casă și nici câteva ore după. Dacă totuși suferim de alergie și facem curat, se recomandă purtarea unei măști. Cât despre praful de pe obiecte și mobilier, este bine să folosim o cârpă umedă.

Un pat curat este lipsit de acarieni: FALS

Curățeniea este un termen destul de larg, iar spălarea lenjeriei de pat nu este suficientă pentru a scăpa de acarieni. Folosirea pernelor, pilotelor și a unei saltele hipoalergenice este cea mai bună variantă. Pe lângă acestea, husele speciale anticareni, având o țesătură foarte densă, împiedică inhalarea acarienilor.

Aceste huse speciale trebuie să fie certificate, ceea ce înseamnă că au fost supuse unei proceduri riguroase de testare care dovedesc că materialul ajută cu adevărat persoanele cu alergie la acarieni.

Acarienii se hrănesc cu praf: FALS

Acarienii se hrănesc cu particule moarte ale pielii umane și cu părul animalelor de companie. Le place patul nostru deoarece acolo petrecem cel mai mult timp și lăsăm multe scuame de piele moartă. Aceastea se amestecă și se umflă datorită apei, grăsimii, bacteriilor și microorganismelor și se tranformă într-o masă perfectă pentru acarieni.

De asemenea, acarienii nu beau apă și nu urinează. În schimb, absorb lichidele din mediile umede prin glandele picioarelor din față. Ei iubesc climatele umede. Cea mai bună soluție este achiziționarea unui dezumidificator pentru a menține o umiditate sub 50%.

Acarienii ciupesc sau mușcă: FALS

Chiar dacă le place să stea aproape de oameni, ei nu mușcă pentru că nu au gură și dinți.

În schimb, au o deschizătură a corpului cu care strâng scuamele umane de piele moartă. În loc să-și mestece mâncarea, ei secretă o enzimă care descompune alimentele, după care are loc digestia.

Praful din casă este…doar praf: FALS

Pare incredibil dar în praful de casă găsim o mulțime de lucruri la care nici nu ne-am gândit: fragmente din fibre textile şi naturale, fragmente sau seminţe întregi de la diverse specii de plante, resturi descuamate de piele umană şi animală, resturi descompuse de insecte, mătreaţă de la oameni, animale şi păsări de companie, păr uman şi animal, fulgi din perne sau de la păsările de companie, polen, diverse bacterii, spori de ciuperci, fragmente foarte mici de excremente uscate aduse de vânt în locuinţă, resturi de vopseluri uscate, var, nisip, praf de sol uscat adus pe încălţăminte sau de către vânt, şi nu în cele din urmă acarieni de praf.

Realitatea este că suntem înconjurați de milioane de acarieni, că nu putem scăpa de ei în totalitate oricât de curată ar fi locuința. Există însă metode de a reduce numărul lor și de a ține simptomele sub control dacă suferim de alergie la acești paraziți microscopici.

Alte stiri

Leave a Comment

− 3 = 7