Cum verifici magazinele online de unde comanzi?

Cum verifici magazinele online de unde comanzi

Războiul din Ucraina nu l-a doborât. Pandemia nu i-a redus din putere. Toată lumea e cu ochii pe el. Dar cine este acest misterios “survivor”? Este comerţul online aka e-commerce. Vânzări anuale  ameţitoare, de peste 6 miliarde de euro, sute de mii de colete care forfotesc prin depozite şi milioane de kilometri, făcute de dubele curierilor.

Potrivit ultimului raport Eurostat, publicat în ianuarie 2022, 88% dintre români au utilizat internetul cel puțin o dată în 2021, în creștere de la 85% cât era procentul înregistrat în 2020. Şi nu sunt singurele date care arată un domeniu în plină expansiune.

44% din utilizatorii de internet au făcut cel puțin o cumpărătură online în 2021, procentul fiind cu 1% mai mic decât în 2020, dar – per ansamblu – numărul cumpărătorilor online a crescut, dată fiind creșterea bazei de internauți. Din țările UE, România este urmată doar de Bulgaria cu 42% cumpărători online din totalul utilizatorilor de internet.

Cu siguranţă că şi tu ai cumpărat măcar o dată, până acum. Şi, cel mai probabil, totul a mers perfect. Dar, în cercul extins de prieteni, nu se poate să nu fi auzit de situaţii mai puţin plăcute, de “ţepe”, trase de nişte firme care îşi ascundeau intenţiile în spatele unor magazine online bine-făcute, în aşa fel încât să-ţi fure ochii. Multe dintre aceste firme nici nu sunt româneşti. Ele construiesc un site pe care îl traduc (mai mereu, greşit) şi pleacă la “vânătoare”, în ţări ca România sau Bulgaria.

Ce facem ca să nu luăm ţeapă?

Din fericire, există baza de date cu firme active ListaFirme.ro, unde poţi verifica foarte simplu comercianții, fără să ai nevoie neaparat de un acces prin abonament.

“Noi am gândit acest accesul pe ListaFirme.ro tocmai pentru aceste nevoi punctuale, pe care le pot avea şi clienţii persoane fizice. Ca să verifici un magazin online, trebuie să vezi, mai intâi care este firma din spatele lui. Informaţia o găseşti pe site-ul comerciantului în paginile de „contact”, „termeni și condiții” sau „despre noi”. Acolo unde nu găsiți indentitatea comerciantului cu mare probabilitate avem o firmă fantomă.

Dacă totuși nu găsiți identitatea comerciantului puteti căuta pe ListaFirme.ro și după adresa website-ului.

Informațiile de identitate pot fi verificate gratuit pe ListaFirme.ro pentru a afla dacă firma există și este în funcțiune. Pentru cine vrea informații detaliate, cu un simplu sms de 5 euro+TVA, are acces la toate datele timp de 14 zile și poate verifica pană la 20 de comercianți pentru a se asigura că acestia au personal suficient, nu sunt în insolvență, nu au multiple procese în instanță cu clienții și au cifre de afaceri care să îl facă credibili. E o sumă mică ce te ajută să te protejezi, un plan care serveşte bine orice cumpărător.”, spune Iustin Diac de la ListaFirme.ro

În concluzie, nu pare a fi nimic complicat pentru cineva interesat de capitolul pe care l-am putea numi verificare firme.   Este important să fim atenţi pentru a nu fi păcăliţi. Desigur că există Protecţia Consumatorului sau chiar calea justiţiei, însă nu puteți nici măcar reclama comercianți a căror identitate nu este cunoscută. Trebuie pur şi simplu, să te informezi.

Alte stiri

Leave a Comment

49 + = 53