Atacul concentrat al Rusiei asupra Ucrainei este considerat mai probabil decât o invazie pe scară largă

Atacul concentrat al Rusiei asupra Ucrainei

Rusia nu are în acest moment capacitatea de a efectua o invazie pe scară largă sau de a ocupa Ucraina, şi este puţin probabil că o va face în viitorul apropiat, în ciuda acumulării masive de trupe şi exerciţiilor militare din Belarus, de unde poate ţinti Kievul, spun experţi occidentali şi oficiali ucraineni de rang înalt, relatează The Guardian.  Un scenariu în care Rusia să atace localizat, în estul Ucrainei, este mult mai plauzibil, argumentează aceştia.

Într-un articol publicat luni, fostul ministru de externe ucrainean, Andrii Zagorodniuk, scrie că Rusia are încă prea puţine grupuri de luptă şi echipamente la graniţă şi îi mai lipsesc şi alte elemente precum crearea şi testarea unei administraţii pe timp de război, şi desfăşurarea şi echiparea spitalelor mobile.

„Dacă Rusia ar fi organizat pregătiri pentru o invazie pe scară largă, acestea ar fi fost mult mai vizibile”, argumentează Zagorodniuk într-un articol scris în colaborare cu colegi de la think-tankul său din Kiev Centrul pentru Strategii Defensive.   Analiza lor este susţinută şi de alte voci, precum Konrad Muzika, un expert în informaţii open source şi preşedintele Rochan Consulting, care estimează numărul grupurilor tactice, cea mică unitate operaţională din armata rusă, la 66 sau 67, din care 11 au fost mutate în Belarus.

Rusia ar avea nevoie de cel puţin 100 de astfel de batalioane pentru o invazie pe scară largă, potrivit experţilor americani, în timp ce analiştii occidentali familiarizaţi cu dificultăţile întâmpinate în războiul din Irak sunt de părere că ar fi nevoie de un număr cel puţin dublu de grupări de luptă.   O asemenea forţă necesară ar putea fi acumulată „dacă menţin ritmul curent, în două sau trei săptămâni”şi dacă trupele aeropurtate sunt duse mai aproape de graniţă, spune Muzika, care e totuşi sceptic că batalioanele sunt la capacitate deplină, având o medie de 800 de militari.

Related posts

Leave a Comment

13 − 11 =