Au fost aprobate regulamentele de implementare a legislației referitoare la sistemul public de pensii. Informații esențiale pentru pensionari.

Au fost aprobate regulamentele de implementare a legislației referitoare la sistemul public de pensii. Informații esențiale pentru pensionari.

Guvernul a dat undă verde, în data de 28 februarie, regulamentului de implementare a Legii 360/2023. Aceste reglementări constituie un segment cheie al inițiativei guvernamentale de a reevalua pensiile din cadrul sistemului public, punând accent pe principiile justiției, contributivității și continuității profesionale, conform anunțului oficial făcut de Ministerul Muncii. Un aspect esențial al acestor norme este garantarea faptului că nicio pensie nu va fi diminuată ca urmare a aplicării noii legislații.

În consecință, după creșterea pensiilor cu 13,8% în ianuarie 2024, septembrie 2024 va aduce recalcularea acestora. Este important de menționat că aceasta este prima oară când în același an se vor înregistra atât o majorare, cât și o recalculare a pensiilor. “Reforma sistemului de pensii garantează durabilitatea acestuia și promovează egalitatea între pensionari și cei ce vor ieși la pensie în viitor. Pentru un efort de muncă și contribuții identice, pensia va fi similară. Procesul de stabilire și reevaluare a pensiilor din sistemul public prin formula stabilită de noua legislație corectează disproporțiile existente în sistem“, a afirmat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Alte stiri

Leave a Comment

16 − 9 =