Înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, partidele politice beneficiază de o majorare substanțială a finanțării publice, în urma rectificării bugetare din septembrie. Subvențiile pentru partide, deja la un nivel record, primesc o suplimentare de 73 de milioane de lei, alocată Autorității Electorale Permanente. Această ajustare ridică bugetul total destinat partidelor de la 314 milioane de lei la 387 de milioane de lei pentru acest an, reflectând intensificarea resurselor pentru campania electorală.
Până în octombrie, partidele au primit fonduri semnificative: PSD a încasat 103 milioane de lei, PNL – 85 de milioane, USR – 46 de milioane, iar AUR – 23 de milioane de lei. Pro România nu mai beneficiază de subvenții, în timp ce Forța Dreptei a primit aproximativ 275.000 lei. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transferat până în august 180 de milioane de lei, urmat de alocări lunare în august și septembrie de 22 de milioane fiecare și 62 de milioane în octombrie, cea mai mare sumă din acest an. Partidele pot folosi aceste fonduri și ulterior, având și opțiunea rambursării cheltuielilor private.
Organizațiile, inclusiv Expert Forum, au criticat guvernul pentru suplimentarea fondurilor partidelor fără o consultare publică corespunzătoare. Acestea au solicitat explicații, subliniind că veniturile partidelor provenite din fonduri publice au crescut cu aproximativ 25%.
Organizațiile civice au criticat guvernul pentru creșterea subvențiilor pentru partidele politice, aprobată la ultima rectificare bugetară, fără consultare publică. Expert Forum (EFOR) a menționat că această majorare, de aproape 25%, sporește inegalitățile între partide, în special înainte de alegeri, și afectează integritatea competiției electorale. EFOR subliniază că principalele beneficiare sunt partidele de guvernământ, PSD și PNL, și că finanțarea de stat a crescut nejustificat, în loc să fie redusă în contextul unor economii, ceea ce afectează motivația partidelor de a obține sprijin real din partea electoratului.
„În cazul României, aceste subvenții au, mai degrabă, un efect pervers, avantajând şi consolidând un oligopol de partide, afectând corectitudinea procesului electoral şi contaminând dezbaterea publică. Partidele se îmbogățesc, democrația sărăcește”, au mai notat organizațiile.
Cifrele privind finanțările acordate partidelor politice de la stat au atins un nivel record în 2023. Partidele au primit 227,4 milioane de lei, în creștere față de anul trecut. PSD a câștigat cu 14,9 milioane de lei mai mult față de 2022, PNL cu 10,1 milioane de lei în plus, iar USR a primit 5,6 milioane de lei mai mult. AUR și PMP au înregistrat și ele creșteri semnificative. Subvențiile sunt alocate lunar de Autoritatea Electorală Permanentă și sunt reglementate de lege, fiind verificate de AEP și Curtea de Conturi.