Într-un interviu acordat la sfârșitul lunii ianuarie 2025, fostul candidat la președinție Călin Georgescu a făcut declarații controversate, afirmând că „Ucraina este un stat inventat” și sugerând că aceasta ar trebui divizată între România, Polonia, Ungaria și Rusia. Totuși, în trecut, acesta a fost coordonatorul Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României (2008-2030), un document oficial care prevedea sprijinirea Ucrainei în parcursul său european și euroatlantic.
Cum a ajuns România să sprijine extinderea NATO și integrarea Ucrainei?
În 1999, România, aflată atunci în plin proces de aderare la Uniunea Europeană, a fost obligată să adopte o Strategie Națională pentru Dezvoltare Durabilă, un document elaborat sub coordonarea Guvernului Radu Vasile, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), instituția care a gestionat proiectul, îl avea în echipă și pe Călin Georgescu, însă acesta nu juca un rol major.
Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană în 2007, Comisia Europeană a cerut statelor membre actualizarea strategiilor naționale conform noilor obiective europene. În 2008, sub coordonarea lui Călin Georgescu, România a revizuit documentul, iar acesta a devenit principalul responsabil al noii strategii naționale, care prevedea clar susținerea Ucrainei pe drumul său european.
Documentul oficial și relațiile cu Ucraina, NATO și Rusia
Noua strategie, aprobată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1460/2008, stabilea direcții clare pentru politica externă a României:
- Sprijinirea extinderii NATO în Europa de Est
- Creșterea implicării României în misiuni internaționale de securitate și stabilizare postconflict
- Îmbunătățirea relațiilor diplomatice cu Rusia
- Susținerea integrării Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO
Prin urmare, sub conducerea lui Georgescu, România își asuma rolul de susținător activ al expansiunii euroatlantice, inclusiv pentru Ucraina.
Bugetul alocat și implicarea internațională
Revizuirea strategiei din 2008 a fost realizată în cadrul unui parteneriat între Ministerul Mediului și PNUD, iar finanțarea proiectului s-a ridicat la 340.000 de dolari din partea statului român și 60.000 de euro din partea PNUD. Cea mai mare parte a fondurilor a fost destinată consultanților locali, printre care se numărau Dan Barna, Moise Guran, Adrian Curaj, Dan Puric și alți experți.
Contradicția dintre trecut și prezent
Deși în 2008 Călin Georgescu coordona o strategie care sprijinea aderarea Ucrainei la NATO și UE, în 2025 acesta promovează o viziune diametral opusă. Declarațiile sale recente contrazic angajamentele asumate oficial de România în trecut și ridică semne de întrebare cu privire la schimbarea radicală a viziunii sale politice.
În 2018 și 2022, strategiile naționale de dezvoltare au fost din nou revizuite, însă de această dată Călin Georgescu nu a mai fost implicat în proces.
Sursa foto + text: Libertatea.ro