Ai tendința de a vedea paharul ca pe jumătate gol sau pe jumătate plin? Probabil ai auzit această întrebare de multe ori. Răspunsul se referă direct la conceptul de gândire pozitivă și dacă ai o perspectivă pozitivă sau negativă asupra vieții.
Cercetările au descoperit că gândirea pozitivă poate ajuta la gestionarea stresului și chiar joacă un rol important în sănătatea și bunăstarea generală.
Ce este gândirea pozitivă?
Ce este de fapt gândirea pozitivă? Ai putea fi tentat să presupui că implică să vezi lumea exclusiv prin lentile roz, ignorând sau trecând peste aspectele negative ale vieții. Cu toate acestea, gândirea pozitivă înseamnă de fapt abordarea provocărilor vieții cu o perspectivă diferită, pozitivă. Gândirea pozitivă nu înseamnă neapărat evitarea sau ignorarea lucrurilor rele, în schimb, implică să profiți la maximum de situațiile cu potențial negativ, să încerci să vezi ce e mai bun în alți oameni și să te privești pe tine și abilitățile tale într-o lumină pozitivă. Unii cercetători, inclusiv psihologul pozitiv Martin Seligman, încadrează gândirea pozitivă în termeni de stil explicativ, adică modul în care persoana explică de ce au avut loc evenimentele. Oamenii cu un stil explicativ optimist tind să-și acorde credit atunci când se întâmplă lucruri bune, dar în mod obișnuit dau vina pe forțele externe pentru rezultatele proaste. De asemenea, ei tind să vadă evenimentele negative ca fiind temporare și atipice.
Pe de altă parte, indivizii cu un stil explicativ pesimist se învinuiesc adesea atunci când se întâmplă lucruri rele, dar nu reușesc să-și acorde credit pentru rezultatele de succes. De asemenea, au tendința de a vedea evenimentele negative ca fiind ceva de așteptat și de durată. După cum ne putem imagina, învinovățirea pentru evenimente aflate în afara controlului nostru sau să privim aceste evenimente nefericite ca pe o parte persistentă a vieții voastre poate avea un impact negativ asupra stării noastre de spirit. Persoanele care gândesc pozitiv sunt mai predispuse să folosească un stil explicativ optimist, dar modul în care oamenii atribuie evenimentele poate varia și în funcție de situația exactă. De exemplu, o persoană care este în general o persoană pozitivă ar putea folosi un stil explicativ mai pesimist în situații deosebit de provocatoare, cum ar fi la serviciu sau la școală.
Beneficiile pentru sănătate ale gândirii pozitive
În ultimii ani, așa-numita „putere a gândirii pozitive” a câștigat atenție sporită datorită cărților de dezvoltare personală precum „Secretul”. În timp ce aceste scrieri susțin adesea gândirea pozitivă ca un fel de panaceu psihologic, cercetările empirice au descoperit că există multe beneficii reale pentru sănătate legate de gândirea pozitivă și atitudinile optimiste. Potrivit Johns Hopkins Medicine, gândirea pozitivă este legată de o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv:
- O mai bună gestionare a stresului și abilități de adaptare superioare
- Sănătate psihologică îmbunătățită
- Rezistență mai mare la boli și virusuri
- Creșterea condiției fizice
- Durată de viață mai lungă
- Rate mai scăzute de depresie
- Risc redus de deces cauzat de bolile cardiovasculare
Un studiu pe 1.558 de adulți în vârstă a constatat că gândirea pozitivă ar putea reduce, de asemenea, fragilitatea în timpul bătrâneții. În mod clar, există multe beneficii ale gândirii pozitive. O teorie spune că oamenii care gândesc pozitiv tind să fie mai puțin afectați de stres. O altă posibilitate este că oamenii care gândesc pozitiv tind să trăiască o viață mai sănătoasă în general. Ei pot face mai mult exerciții fizice, pot urma o dietă mai hrănitoare și pot evita comportamentele nesănătoase.
Psihologie pozitivă vs gândire pozitivă
În timp ce termenii „gândire pozitivă” și „psihologie pozitivă” sunt uneori folosiți interschimbabil, este important să înțelegem că nu sunt același lucru. În primul rând, gândirea pozitivă înseamnă a privi lucrurile dintr-un punct de vedere pozitiv. Psihologia pozitivă tinde cu siguranță să se concentreze pe optimism, dar observă, de asemenea, că, deși există multe beneficii pentru a gândi pozitiv, există de fapt momente în care o gândire mai realistă este mai avantajoasă. De exemplu, în unele situații, gândirea negativă poate duce de fapt la decizii și rezultate mai precise. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, în unele cazuri, gândirea optimistă poate îmbunătăți sănătatea fizică.
Sursa: libertatea.ro