Ce are Putin de împărțit cu Ucraina?

Ce are Putin de împărțit cu Ucraina

Relația dintre Rusia, sub conducerea lui Vladimir Putin, și Ucraina a fost una dintre cele mai complexe și tensionate din ultimele decenii. Multe dintre aceste tensiuni se înrădăcinează în istorie, geopolitică și în dorința Rusiei de a-și menține sfera de influență în regiune.

Context istoric și cultural Pentru a înțelege relația dintre Rusia și Ucraina, este esențial să ne referim la legăturile istorice și culturale profunde dintre cele două țări. Kievan Rus, predecesorul istoric al ambelor națiuni, este considerat leagănul civilizației rusești și ucrainene. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, destinele lor au divergent, cu Ucraina trecând sub controlul Poloniei, Lituaniei și, ulterior, al Imperiului Țarist.

Perioada sovietică În timpul URSS, Ucraina a fost una dintre cele mai importante și productive republici sovietice. Deși sovietizată, a continuat să aibă o identitate distinctă. În această perioadă, Crimeea a fost transferată de la Rusia sovietică la Ucraina sovietică în 1954, un gest simbolic care avea să devină o sursă majoră de conflict în viitor.

Independența Ucrainei și relațiile cu Rusia După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina și-a declarat independența. De atunci, relația cu Rusia a oscilat între cooperare și conflict. Datorită legăturilor economice, energetice și istorice, Ucraina a rămas în mare măsură în sfera de influență a Rusiei.

Revolutia Portocalie și pivotul spre Vest În 2004, Revoluția Portocalie a adus la putere lideri pro-vestici în Ucraina. Acest lucru a fost văzut cu îngrijorare de Kremlin, care percepea extinderea influenței occidentale la granița sa ca o amenințare. Situația a devenit și mai tensionată în 2013, când Ucraina a decis să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei În 2014, în urma unei crize politice în Ucraina și a demiterii președintelui pro-rus, Rusia a anexat rapid Crimeea. Această acțiune a fost condamnată pe plan internațional și a dus la impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Tot în 2014, conflictul a escaladat în estul Ucrainei, unde separatiști pro-ruși, susținuți de Moscova, s-au revoltat împotriva guvernului central.

Războaiele gazelor și dependența energetică Un alt punct de conflict între cele două țări a fost așa-numitele “războaie ale gazelor”. Ucraina depinde în mare măsură de gazul rusesc, iar disputele privind prețurile și tranzitul au dus la întreruperi ale furnizării de gaze, afectând și țările europene.

Interesele geopolitice ale Rusiei Pentru Rusia, Ucraina are o importanță strategică. Pe lângă legăturile istorice și culturale, Ucraina găzduiește conducte de gaz vitale pentru exporturile rusești și are o poziție geografică cheie. Orice mișcare a Ucrainei spre Vest este văzută ca o amenințare la adresa intereselor rusești.

Concluzie Relația dintre Rusia și Ucraina este complexă și tensionată, având rădăcini adânci în istorie și geopolitică. Sub conducerea lui Putin, Rusia a căutat să-și reafirme influența asupra Ucrainei, percepend extinderea influenței occidentale ca o amenințare directă. Pe măsură ce Ucraina își continuă călătoria sa geopolitică, relația cu Rusia va rămâne, fără îndoială, la centrul atenției sale.

Sursa Foto: Digi24.ro

Alte stiri

Leave a Comment

96 − = 95