Clasificarea vinurilor, informații pentru toți consumatorii

clasificarea-vinurilor

Cu siguranță ai gustat vin cândva în toată viața ta și este foarte probabil să ai o mică idee despre diferitele tipuri și soiuri de vin disponibile pe piață. Dar indiferent de nivelul tău de cunoscător de vinuri, fie că ești amator sau expert, este foarte important să ai suficiente cunoștințe în domeniul vinurilor, să știi să le alegi pe cele potrivite și momentul în care să le cumperi și să le consumi.

Diferite clasificări ale vinurilor

S-ar putea să te întrebi cum sunt clasificate aceste băuturi uimitoare și de ce există atât de multă varietate în clasamentele lor. Iată câteva informații care te vor ajuta să faci diferența între diferitele tipuri de vinuri.

Clasificarea după culoare

Culoarea este o trăsătură distinctivă a vinului. De asemenea, descrie tipul de materie primă utilizată în proces. Este obișnuit să incluzi culoarea ca aspect în metoda de clasificare. Cele mai comune culori ale vinurilor sunt: roșu, de la roșu aprins până la roșu închis și violet; alb, vinuri fermentate fără tescovină și pot fi limpezi, gălbui sau aurii; și vinuri roze. Găsești o gamă variată de vinuri pe https://boozetown.ro/, de unde poți alege varianta potrivită pentru gusturile tale și pentru contextul în care îl vei consuma.

Clasificare după conținutul de zahăr rezidual

Diferite soiuri de struguri produc diferite niveluri de conținut de zahăr imediat după procesul de fermentație. Vinurile de acest tip sunt clasificate în trei tipuri de bază, care sunt: ​​dulci, demiseci și seci.

Clasificare după conținutul de dioxid de carbon

Vinurile pot fi clasificate ca spumante sau liniștite. Acest lucru este determinat de prezența sau absența dioxidului de carbon care face ca unele tipuri de vin să facă bule atunci când sticlele sunt deschise. Vinurile spumante sunt cele care produc bule. Șampania si Cava sunt cele mai cunoscute. Vinurile spumante trec printr-un proces complex de fermentare care implică zahăr și drojdie pentru a produce dioxid de carbon și, astfel, provoacă bule abundente. Vinurile liniștite nu conțin dioxid de carbon și nu produc bule.

Clasificare după conținutul de alcool

Vinurile pot fi clasificate în corpul ușor, mediu sau plin în funcție de cantitatea de alcool pe care o conțin. Aceasta este cea mai populară metodă de clasificare printre iubitorii de vin.

Clasificare după soiurile de struguri folosite la producerea vinului

Există o varietate imensă de soiuri de struguri, pe care ar fi imposibil să le acoperim aici, așa că vom vorbi despre cele mai cunoscute. Strugurii Chardonnay sunt unii dintre cei mai folosiți în întreaga lume pentru producerea vinurilor albe. Strugurele Merlot este un tip de struguri foarte comun atunci când se face vin roșu, popular atât în ​​Franța, cât și în Italia. Cabernet Sauvignon este probabil cel mai răspândit dintre soiuri și cel mai folosit în multe dintre cele mai bune vinuri roșii din lume.

Clasificare după ocazia cu care sunt consumate

Aici avem vinuri de aperitiv care sunt vinuri din ierburi sau condimente și sunt servite înainte de masă. Apoi avem vinuri de desert, de obicei vinuri dulci, în general fortificate. Și nu în ultimul rând  vinuri spumante, precum șampania, consumate la evenimente mai speciale.

Alte stiri

Leave a Comment

− 7 = 3